Tarım ve Orman Bakanlığı uyardı: Pazarda satılan peynirlere dikkat

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıdada taklit ve tağşiş yapan üreticileri anlık olarak açıklamaya başladı. Yapılan denetimlerde 56 üründe bozulma tespit edilirken, 463 ürünün taklit ve tağşiş yapıldığı belirlendi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıdada taklit ve tağşiş yapan üreticileri 2 Ekim’den itibaren anlık olarak kamuoyuyla paylaşmaya başladı. Bakanlık, bu süreçte vatandaşların yanlış bildiği tarım ve gıda ürünlerine dair bazı bilgileri de açıklığa kavuşturdu. Özellikle, kaynağı bilinmeyen ve pazar tezgahlarında satılan taze peynirlerin satın alınmaması gerektiğine dair bir uyarı yapıldı.

Yapılan denetimlerde, sağlığı tehlikeye atabilecek taklit ve tağşiş içeren gıdaların listesi oluşturuldu. Tarım ve Orman Bakanlığı, 56 farklı üründe bozulma ve uygunsuzluk tespit ederken, 463 ürünün taklit ve tağşiş yapıldığı belirlendi. Denetimler sırasında gıdalarda tekstil boyası ve ilaç etken maddesi gibi uygunsuzluklar da saptandı.

Bakanlık, vatandaşlardan gelen sorulara yanıt verirken, mutfaktaki sağlıksız gıda ürünleriyle ilgili uyarılarda bulundu. Açıklamada, peynir yapımında kullanılan sütlerin, brusella gibi bazı hastalık etkeni taşıyan hayvanlardan elde edilmesi durumunda, bu etkenlerin mikroorganizmalar aracılığıyla peynire geçebileceği belirtildi. Ayrıca, pazar tezgahlarında satılan kaynağı bilinmeyen taze peynirlerin satın alınmaması gerektiği vurgulandı.

Yeniçağ'da yer alan habere göre, Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, pazar tezgahında ya da yol kenarlarında 'taze' ve 'doğal' gibi ibarelerle satılan süt, peynir ve yoğurdun uygun şartlarda muhafaza edilmediği için oluşan bakterilerin, ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.