Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Bakanlığının 2025 yılı bütçesi üzerine kapsamlı bir sunum gerçekleştirdi. Görüşmelerde çeşitli konulara dair açıklamalarda bulunan Bakan Yumaklı, özellikle kahverengi kokarca zararlısı, salça üretim tesislerinin hijyen denetimleri, şeker üretimi ve hayvancılık destekleri gibi önemli başlıklarda değerlendirmelerde bulundu.
"KAHVERENGİ KOKARCA MÜCADELESİ DEVAM EDİYOR"
Dünyanın farklı bölgelerinde yayılan kahverengi kokarca istilasına değinen Yumaklı, bu zararlının Türkiye’de halk sağlığını tehdit ettiğini vurguladı. Kahverengi kokarcaların evlere ve depolara saklandığını belirten Bakan Yumaklı, "Özellikle Ordu bölgesinde bu zararlıya karşı yoğun bir mücadele içindeyiz. Ancak ilaçlama yaparken halk sağlığını riske atmamak için çok dikkatli olunmalı. Valilerimizle bu konuda görüşmelerimiz devam edecek ve kışlak mücadelesi planlanacaktır" dedi.
SALÇA ÜRETİMİNDE HİJYEN DENETİMLERİ ARTACAK
Son dönemde kamuoyunda tartışmalara yol açan salça üretim tesislerindeki hijyen koşullarına ilişkin konuşan Yumaklı, üreticilerin denetleneceğini belirtti. "Salçalık domates üreticilerinin sayısı 2024 yılında yüzde 25 oranında düştü. Bu durum fiyatlandırma ve kalite açısından bazı olumsuzluklara neden oldu. Bizler bu tesislerde tek tek hijyen kontrolleri yapacağız" dedi.
"YURT İÇİ TÜKETİM İÇİN ŞEKER İTHAL EDİLMİYOR"
Türkiye'nin şeker ithalatı konusunda bilgi veren Bakan Yumaklı, yurt içi tüketim amacıyla şeker ithalatı yapılmadığını ve pancar ile şeker üretiminde herhangi bir düşüş olmadığını vurguladı. "2002 yılında 16 bin 500 ton olan pancar üretimimiz, 2023-2024 pazarlama döneminde 25,2 milyon tona ulaştı. Bu dönemde şeker üretimi ise 3,3 milyon tona yükseldi" ifadelerini kullanan Yumaklı, yerli üretimin rekor seviyelere ulaştığını kaydetti.
HAYVANCILIK DESTEKLERİ YÜKSELİYOR
Hayvancılık sektörüne yönelik desteklerin artırıldığını açıklayan Yumaklı, 2025 yılında hayvancılık destek bütçesinin yüzde 37,5 oranında artış göstereceğini söyledi. "2023’te büyükbaş hayvan yetiştiricileri buzağı başına 2 bin 68 lira destek alırken, 2024 yılında bu rakam 4 bin 800 liraya çıkacak. Kadın veya genç yetiştiriciler için ilave 700 lira, tarımsal örgüt üyelerine de ilave 200 lira destek verilecek" dedi.
YANGIN VE ORMAN ARAZİLERİNİN ÖZELLEŞTİRİLMESİ İDDİALARI
Denizli'de meydana gelen orman yangınına helikopter müdahalesi yapılmadığı iddialarına yanıt veren Yumaklı, söz konusu helikopterin Orman Genel Müdürlüğüne ait olmadığını belirterek iddiaları yalanladı. Yanan orman alanlarının özelleştirildiği iddialarına da değinen Yumaklı, Anayasa'nın 169. maddesine göre yanan ormanlık alanların sadece ağaçlandırma amacıyla kullanılabileceğini vurguladı.
BAL ÜRETİM TESİSLERİNDE SIKI DENETİM
Bal üretim tesislerine yönelik denetimlere de dikkat çeken Bakan Yumaklı, 2023 yılında 2 bin 600 tesisin denetlendiğini ve 248’inin uygunsuz bulunduğunu açıkladı. Bu tesislere yönelik idari cezaların uygulandığını ve 23 firma hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulduğunu belirtti.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yapılan görüşmelerin ardından Tarım ve Orman Bakanlığının 2025 yılı bütçesi 438 milyar lira olarak kabul edildi.