Tarımda Büyük Değişim: Mazot ve Gübre Desteği Yerine 3 Yeni Destek Paketi Açıklandı!

Tarım sektöründe önemli bir değişim yaşandı. Şimdiye kadar çiftçilere sağlanan mazot ve gübre desteklerinin yerine, yeni bir destek modeli getirildi. Bu değişiklik, tarımla ilgilenen binlerce kişiyi yakından ilgilendiriyor ve sektörde yeni bir döneme geçişi işaret ediyor.

TARIMDA DESTEKLEME SİSTEMİ KÖKLÜ BİR DEĞİŞİME UĞRUYOR: YENİ DESTEK MODELİ AÇIKLANDI

Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye tarım sektöründe köklü bir değişiklik yaparak yeni destekleme modelini açıkladı. Bu değişiklikle birlikte, mazot ve gübre desteklerinin kaldırılmasıyla yerini alacak olan yeni destekler üç ana başlık altında sunulacak: Temel Destek, Planlı Üretim Desteği ve Üretimi Geliştirme Destekleri. İşte detaylar…

MAZOT VE GÜBRE DESTEKLERİ KALKIYOR, YERİNE YENİ DESTEKLER GELİYOR

Yeni modelle birlikte, mazot ve gübre destekleri tamamen kaldırılacak. Ancak çiftçilerin mali yükünü hafifletmek için belirlenen yeni destekleme kategorileriyle önemli mali destekler sağlanacak. Destekler, Temel Destek, Planlı Üretim Desteği ve Üretimi Geliştirme Destekleri olarak üç ana başlık altında sunulacak.

TEMEL DESTEKLER

Temel Destekler, üretim maliyetlerine göre kategorilere ayrılarak verilecek. 2025 üretim yılı için dekara 244 TL olarak belirlenen destek katsayısı ile hesaplanan bu destekler, tüm ürünler için mazot maliyetinin %50'sini ve gübre maliyetinin %25'ini karşılayacak. Kategorilere göre ödenecek destekler ise şu şekilde olacak:

  • 1. Kategori: Arpa ve buğday üreten çiftçilere dekara 317,2 TL,
  • 2. Kategori: Ayçiçeği, fındık, soya, kuru fasulye ve çay üreten çiftçilere dekara 366 TL,
  • 3. Kategori: Pamuk ve çeltik üreten çiftçilere dekara 549 TL.

PLANLI ÜRETİM DESTEĞİ

Planlı Üretim Desteği kapsamında, belirli ürünler için mazot maliyetinin %100'ü ve gübre maliyetinin %50'si karşılanacak. Ayrıca, yeraltı su kısıtının bulunduğu bölgelerde bu destekler %100’e çıkarılacak. Planlı üretim kapsamındaki ürünler arasında arpa, aspir, ayçiçeği (yağlık), buğday, kolza (kanola), mercimek, mısır, nohut, pamuk, patates, soğan, soya ve yem bitkileri bulunuyor. Süt havzalarında yem bitkisi üreten çiftçilere, destek katsayısının %50’si kadar ilave destek ödenecek. Su kısıtının tespit edildiği havzalarda ise ilave yeraltı su kısıtı desteği sağlanacak.

ÜRETİMİ GELİŞTİRME DESTEKLERİ

Verim ve kaliteyi artırmaya yönelik çeşitli destekler devam edecek. Bu kapsamda:

  • Sertifikalı tohum ve fidan kullanımı,
  • Organik tarım,
  • İyi tarım uygulamaları ve katı organik-organomineral gübre desteği sağlanacak.

Ayrıca:

  • Örtü altı paket destek tutarı 3.825 TL’ye,
  • Açıkta paket destek tutarı ise 1.305 TL’ye çıkarıldı.

Lisanslı depolarda muhafaza edilen ürünler için kira desteği, Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen kira tarifesinin %75’i olarak ödenecek. Çiftlik Muhasebe Veri Ağı (ÇMVA) sistemine katılım primi desteği 1.500 TL’ye, tarımsal yayım ve danışmanlık desteği ise 294.000 TL’ye yükseltildi.

Bu yeni destekleme modeliyle, tarım sektöründe verimliliğin ve üretkenliğin artırılması hedefleniyor. Çiftçiler, yeni desteklerden nasıl yararlanabilecekleriyle ilgili detaylı bilgiye, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın açıklamalarından ulaşabilecekler.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.