Tartışmalara Yol Açan İnfaz: Azot Gazıyla İdamın Şok Edici Detayları!

Alabama'da azot gazı ile infaz edilen Alan Eugene Miller'ın son sözleri ve infaz süreci, infaz yönteminin etik boyutunu yeniden gündeme getirdi. İşte detaylar...

59 yaşındaki Alan Eugene Miller, ABD tarihinde azot gazı yöntemiyle idam edilen ikinci mahkûm olarak kayıtlara geçti. Geçtiğimiz gece, Alabama'da sedyeye bağlanan Miller’a, yüzüne takılan maske aracılığıyla azot gazı verildi. Olay anına tanıklık eden bir muhabire göre, Miller sedyede yaklaşık iki dakika boyunca titreyerek sarsılmaya devam etti. Ölüm sürecinde altı dakika boyunca nefes alma zorluğu çektiği belirtildi. Son anlarında masumiyetini savunarak, "Burada olmak için hiçbir şey yapmadım" dedi.

Miller, 1999 yılında üç kişiyi öldürmekle suçlanmış ve 2000 yılında ölüm cezasına çarptırılmıştı. Bu infaz yöntemi, Alabama’da ilk kez 25 Ocak'ta başka bir mahkûm üzerinde uygulanmıştı. Alabama, ABD'de ölüm cezası için azot hipoksisi kullanan tek eyalet. Louisiana, Oklahoma ve Mississippi eyaletleri de bu yöntemi kabul etmesine rağmen henüz uygulanmamış durumda.

Azot gazıyla yapılan idamda, mahkûmun vücudundaki tüm oksijen tükenene kadar gaz soluması sağlanıyor. Uzmanlar, bu yöntemi "zalimce, acı verici ve işkenceli" olarak nitelendirirken, Birleşmiş Milletler (BM) bu infaz tarzını "devlet tarafından onaylanmış işkence" olarak tanımlamaktadır. İdamın nasıl gerçekleştirildiği ve Miller’ın son sözleri, kamuoyunda tartışmalara yol açarken, azot gazıyla idam yönteminin etik yönü bir kez daha sorgulanıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.