Taşımalı eğitim kalktı, köydeki öğrencinin okula gitme bedeli 1500 lira oldu

Türkiye'de ekonomik kriz, eğitim sistemini derinden etkiliyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın son düzenlemesiyle köylerden okula taşınan öğrenciler, yatılı okula mecbur kalıyor.

EKONOMİK KRİZİN EĞİTİM ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

AKP’nin politikaları sebebiyle Türkiye’de yaşanan ekonomik krizin bedelini yurttaşlar ödemeye devam ediyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın ‘kamuda önlem tasarrufu’ kapsamında Taşımalı Eğitim Yönetmeliği’nde yaptığı değişiklik, 1 Ağustos 2024’te Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kamu kurum ve kuruluşlarının harcamalarında tasarruf sağlanması amacıyla yapılan değişimler sebebiyle ilçeler ve köylerde ikamet eden öğrenciler eğitime ulaşmakta güçlük çekiyor.

YATILI OKUL ZORUNLULUK OLDU

Gazete Duvar’dan Duygu Kıt’ın haberine göre, köylerden okumak için taşımalı sistemle gelen öğrenciler, değişiklik sebebiyle yeniden yatılı okullara dönmek zorunda kaldı. Yatılı okul haricinde bir seçenek sunulmayan öğrencilerin velileri duruma tepki gösterirken sorunlarını kendileri çözmeye çalışıyor.

"Çocuklarımız her sene yapılan değişikliklerle daha da mağdur oluyor." Yürürlüğe giren uygulama ile birlikte öğrenci sayısının 10’dan az olduğu köyler taşımalı eğitim kapsamından çıkarıldı. Tunceli’nin Ovacık ilçesindeki köylerde yaşayan birçok çocuk da yeniden yatılı eğitime dönmüş oldu.

VELİLERİN ENDİŞELERİ

Konaklar köyünde yaşayan veli Evin Eren, yaşadıkları zorlukları şu şekilde ifade etti: "Çocuğum altıncı sınıf öğrencisi. Yatılı okulu hem evladımız hem de biz istemedik. Çünkü alıştığı bir eğitim ve dost ortamı var. Şimdi kendi imkanlarımızla okula gidip geliyoruz. Her sabah 06.30’da okula yetişebilmek için ana yola kadar yürüyoruz. Neredeyse her gün 10 kilonun üstünde çanta taşımak zorunda bu çocuklar. Şu anda nefessiz bir şekilde okula gidiyorlar."

ULAŞIM SORUNLARI

Yine yatılı okulu kabul etmediği için Ovacık’a bağlı Eğrikavak köyünden ilçe merkezine kendi imkanlarıyla gitmek zorunda kalan veli Nazlı İçyer, "Yeni eğitim yılımız gene sorunlarla başladı. Eğitim sistemimiz devamlı değişiyor. Yatılı eğitimi çocuğumuzun uyum problemi yaşamaması için kabul etmedik." diyerek, köylerinin düzce merkez okula 14 kilometre uzaklıkta olduğunu belirtti. 

PSİKOLOJİK ETKİLER

Veysel Erenler, ilçe merkezine 17 kilometre uzaklıkta olan Yarımkaya köyünde yaşıyor. "Yatılı okula vermedik çünkü çocuğumuzun bizden ayrı olmasını istemedik," diyen Erenler, çocuklarının eğitimde yaşadığı uyum problemleri ve maddi zorluklar hakkında endişelerini dile getirdi.

EĞİTİM HAKKI ÜZERİNE

Eğitim Sen Tunceli Şubesi Sekreteri İlhan Öner ise, "Tasarruf tedbirleri adı altında, köylerinde okul bulunmayan evlatlarımızın servisleri gözden çıkarılıyor." diyerek, öğrencilerin ücretsiz ulaşım ve sağlıklı eğitim hakkının vazgeçilemez olduğunu vurguladı. Öner, ağır kış şartlarının hüküm sürdüğü Ovacık’ta yaşanabilecek kazaların sorumlusunun ilgili kurumlar olacağını belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.