Taşıyıcı Annelik Yasağı Genişletildi: Yurt Dışında Yapanlara Hapis ve Para Cezası

İtalya, yurt dışında taşıyıcı anneliğe başvuran vatandaşlarını cezalandırmayı öngören yasayı kabul etti. Yeni düzenleme, iki yıl hapis ve 1 milyon avroya kadar para cezası getiriyor.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni liderliğindeki sağ koalisyon hükümetinin büyük ortağı olan aşırı sağcı İtalya'nın Kardeşleri (FdI) partisinin hazırladığı, taşıyıcı anneliği "evrensel suç" kapsamına alan yasa teklifi, parlamentoda onaylanarak yasalaştı.

26 Temmuz 2023'te Temsilciler Meclisi'nde kabul edilen teklif, bugün Senato'da 84 "evet" oyuna karşı 58 "hayır" oyu alarak yürürlüğe girdi. Bu yasaya göre, İtalyan vatandaşlarının yurt dışında taşıyıcı annelik yaptırması yasaklanıyor ve bu suçu işleyenler 2 yıl hapis ve 1 milyon avroya kadar para cezasıyla karşı karşıya kalacak.

YENİ YASA NE ANLAMA GELİYOR?


İtalya’da 2004’ten beri taşıyıcı annelik zaten yasaktı. Ancak, yeni düzenleme, İtalyan vatandaşlarının bu uygulamayı başka ülkelerde gerçekleştirmesini de engellemeyi hedefliyor. Yasa, taşıyıcı anneliğin "evrensel bir suç" olarak tanımlanmasını sağladı ve uygulamayı başka ülkelerde yapanlara da ceza verilmesinin yolunu açtı.

MUHALEFETTEN TEPKİLER


Muhalefetteki sol partiler ve aktivistler, bu yasayı "Orta Çağ’dan kalma" ve "anayasaya aykırı" olarak nitelendirerek sert eleştirilerde bulundu. Bu kesimler, yasayı bireylerin haklarına yönelik bir kısıtlama olarak görüyor ve karşı çıkıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.