Tatil yapmayı düşünenlere uyarı: Sahte işletmelere karşı dikkatli olun!

Yaklaşan tatil sezonu öncesi erken rezervasyon yapmak isteyen vatandaşların, düzmece web siteleri tarafından gerçekleştirilebilecek dolandırıcılık riskine karşı daha dikkatli olmaları gerektiğine dair tüketici dernekleri tarafından bir uyarı yapıldı.

Tatil sezonunun yaklaşmasıyla birlikte, tüketiciler turizm sektöründeki kuruluşların yoğun reklam ve tanıtım faaliyetleriyle karşı karşıya kalıyorlar. Özellikle otel ve turizm tesislerinin web sitelerinin fotoğraf ve isimlerinin kopyalanarak, e-posta ve kısa mesajlar aracılığıyla tüketicilere cazip teklifler sunulması, bazı tüketicilerin mağdur edilmesine neden oluyor. Bu sebeple, tatil rezervasyonu yapacak tüketicilerin mağduriyet yaşamamak için dikkat etmeleri gereken hususlar bulunuyor.

Tüketiciler Konfederasyonu (TÜKON) Genel Başkanı Aziz Koçal, tüketicilerin ucuz tatil beklentileriyle dolandırıcılığa karşı savunmasız olduğunu, dolandırıcıların bu beklentileri kullanarak haksız kazanç elde etmek için çeşitli yöntemlere başvurduklarını ifade etti. Koçal, "'Tatil fırsatı' başlığıyla e-posta veya kısa mesaj kanalıyla gelen düzmece bağlantılara karşı dikkatli olunmalı. Bu bağlantılar üstünden geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da tüketiciler mağduriyet yaşayabilir. Bu yolla kredi kartı ile ödeme yapılırsa kredi kartı bilgileriniz de dolandırıcıların eline geçebilir," diyerek uyardı.

Rezervasyon yapılacak tesisle ilgili gereken araştırmaların önceden yapılması tavsiyesinde bulunan Koçal, "Turizm tesisinin belgeli olup olmadığı, otelin yıldız sayısı, kamu kurum ve kuruluşları nezdinde kayıtlı olup olmadığı, varsa otel hakkında yapılan şikayetlerin sorgulanması önem taşıyor. Bu sorgulamalar 'www.tursab.org.tr' veya 'www.kulturturizm.gov.tr' adreslerinden yapılabilir," ifadelerini kullandı. 

"ÖDENEN BEDELDEN İNDİRİM TALEP EDİLEBİLİR"

Koçal, yüz yüze veya internet aracılığıyla yapılan rezervasyonlarda tüketicilerin mutlaka hizmetlere dair broşür almasını önerirken, sözleşmelerde taahhüt edilen hizmetlerin eksik verilmesi halinde tüketicinin indirim talep etme hakkına sahip olduğunu vurguladı. Ayrıca, tüketicilerin turun başlama tarihinden 30 gün öncesine kadar cezai şart ödemeden sözleşmeyi feshetme hakkına sahip olduğunu belirtirken, bu bildirimin kalıcı bir ortamda yapılması gerektiğini ifade etti.

"MAĞDURİYETLER KAYIT ALTINA ALINMALI"

Kılıç, tüketicilerin ayıplı hizmet durumunda tüketici hakem heyetlerine, arabuluculuk müessesesine ve tüketici mahkemelerine başvurabileceğini belirtirken, bu yıl için 104 bin liranın altındaki uyuşmazlıklarda İlçe veya il tüketici hakem heyetlerine, 104 bin lira ve üzerindeki uyuşmazlıklar için ise arabuluculuk müessesesine başvurulabileceğini ifade etti. Ayrıca, tüketicilerin yaşadıkları mağduriyeti gidermek için ayıplı hizmetleri kayıt altına almalarının önemli olduğunu vurguladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Açıklanan tasarruf önlemleri palavradır, hikayedir, göstermeliktir
Türkiye'nin Borçlanma Piyasası Canlanıyor: Fitch Raporu
Otomotiv devinin iflas talebi şok etkisi yarattı: Kimse beklemiyordu
Garanti Bankası'nın yaptığı duyuruya göre kampanyanın yarın resmen sona eriyor
Trendyol'un Mart-Nisan E-ihracat Verileri: Türk Satıcılar Küresel Pazarda 4,5 Milyon Ürün Sattı