Tayvan, Çin’i Gerilimi Artırmama Çağrısında Bulundu

Tayvan, Cuma günü bir balıkçı teknesine el konulmasının ardından Çin'e gerilimi artırmama çağrısında bulundu. Çin, Tayvan çevresinde yeni bir askeri devriye başlatarak baskılarını artırdı. Tayvan Başbakanı, Çin’i aşırı önlemler almaktan kaçınmaya ve gereksiz çatışmalardan kaçınmaya çağırdı.

Tayvan, Cuma günü Pekin’in Tayvanlı bir balıkçı teknesine el koymasının ardından Çin’e gerilimi tırmandırmama çağrısında bulundu. Çin, bu gelişmenin hemen ardından Tayvan çevresinde yeni bir askeri devriye başlatarak baskılarını artırırken, Tayvan Başbakanı Cho Jung-tai, Çin’i aşırı önlemler almaktan ve gereksiz çatışmalardan kaçınmaya çağırdı.

Tayvan, Cuma günü Tayvanlı bir balıkçı teknesine el konulmasının ardından Pekin’e gerilimi tırmandırmama çağrısında bulundu. Çin, bu gelişmenin hemen ardından bölgede yeni bir "muharebe devriyesi" başlatarak askeri faaliyetlerini artırdığını bildirdi.

Demokratik olarak yönetilen Tayvan'ı kendi toprağı olarak gören Çin, son dört yıldır askeri ve siyasi baskılarını önemli ölçüde artırdı. Salı günü, Çinli yetkililer Tayvanlı bir balıkçı teknesine, ülke sularında yasadışı faaliyet gösterdiği gerekçesiyle el koydu ve balıkçıyı gözaltına aldı. Çinli yetkililer, bu hareketi Tayvanlı yetkililerin "psikolojik savaş eylemi" olarak nitelendirdi.

ORTAK SAVAŞA HAZIRLIK DEVRIYESİ TESPİT EDİLDİ

Tayvan Savunma Bakanlığı, 26 Çin askeri uçağının, aralarında J-16 savaş uçaklarının da bulunduğu, Çin savaş gemileriyle birlikte "ortak savaşa hazırlık devriyesi" gerçekleştirdiğini bildirdi. Bakanlık, Çin uçaklarının Tayvan'ın kuzey, orta ve güney kesimlerinde hava sahasında uçtuğunu belirtti.

Bu ayın başından itibaren Tayvan, ada çevresinde en az 127 Çin askeri uçağının faaliyet gösterdiğini tespit etti.

Tayvan Başbakanı Cho Jung-tai, balıkçıların dikkatli olmalarını ve yasadışı faaliyetlerden kaçınmalarını gerektiğini söyledi. Aynı zamanda, Çin’in aşırı önlemler almaktan kaçınmasını ve gerilimi tırmandırmamasını talep etti. Jung-tai, "Gereksiz çatışmalara neden olunabilir" diyerek, Çin'in bu tür eylemlerinin gerginliği artırabileceğine dikkat çekti.

Çin, Tayvan ile yaşadığı sorunların temelinde yeni Devlet Başkanı Lai Ching-te'nin "ayrılıkçı" görüşlerinin yattığını savunuyor. Lai’nin Mayıs ayında göreve gelmesinden kısa bir süre sonra Çin savaş oyunları düzenlemiş ve Lai’nin görüşme çağrılarını defalarca reddetmiştir. Lai, Çin’in egemenlik iddialarını reddediyor ve Tayvan’ın geleceğine yalnızca Tayvan halkının karar verebileceğini vurguluyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.