Tayvan’da Çin korkusu

Tayvan Savunma Bakanı Chiu Kuo-cheng, Ukrayna krizinin kendilerine “birçok ders” verdiğini açıkladı.

Rusya‘nın Ukrayna’ya askeri operasyonu sürerken Çin’in kendi toprağı olarak gördüğü Tayvan’a askeri operasyon başlatıp başlatmayacağı tartışılmaya başlandı. Tayvan Dışişleri Bakanı Joseph Wu geçtiğimiz haftalarda, “Çin’in Ukrayna’daki krizden istifade ederek saldırma olasılığını çok yakından takip ettiklerini” söylemişti.

BİRÇOK DERS ALDIK

Tayvan Savunma Bakanı Chiu Kuo-cheng, Pekin’in “gerekirse zorla geri alacağını” taahhüt ettiği Tayvan ile Çin arasında bir çatışma çıkması durumunda her iki tarafın da ağır bedel ödeyeceğini söyledi.

Euronews’in aktardığına göre; Chiu, Ukrayna krizinin Tayvan’a “birçok ders” verdiğini ve buna göre hazırlık yaptıklarını kaydetti.

Rusya’nın Ukrayna’ya operasyonunun güvenlik üzerindeki etkileriyle ilgili bir parlamento toplantısı öncesinde gazetecilere konuşan Chiu, herkesin çatışmadan kaçınmasının en iyi yol olduğunu ifade ederek, “Eğer bir savaş olursa, dürüst olmak gerekirse, herkes sefil olacak, galipler bile. Bunu gerçekten düşünmek gerekiyor” dedi.

Tayvan, Ukrayna’daki savaştan bu yana alarm seviyesini artırmış olsa da, olağandışı bir Çin askeri faaliyeti bildirmedi. Chiu, Çin ile ilgili “değişiklikleri sakince izledklerini” ve buna göre hazırlandıklarını kaydetti.

 

GERİLİM ANİDEN TIRMANABİLİR

 

Tayvan’daki Anakara İşleri Konseyi’nin parlamentoya sunduğu bir raporda, “Çin’in yıl sonunda yapılacak önemli bir Komünist Parti kongresi zamanında Tayvan ile gerilimi aniden tırmandırabileceği belirtildi.

Bu arada Tayvan‘ın askeri stratejistleri, Çin ile savaş durumunda adanın kendi savaş stratejisi için Rusya-Ukrayna savaşını ve Ukraynalıların direnişini inceliyor.

Savunma Bakanlığı ayrı bir raporda, “Ukrayna, düşmanın kendilerinden daha büyük olması nedeniyle elverişsiz koşullar altında, ancak Rus ordusunun savaş faaliyetlerini etkili bir şekilde geciktirdi.” denildi.

Ukrayna’nın Rusya karşısındaki stratejisine referans verilen raporda “asimetrik savaşın” plana dahil edildiği belirtildi.

Çin, 2008-2016 döneminde Tayvan’da Ma Ying-jeou’nun yönetimiyle yapılan bir diyalog mekanizmasını Tsai Tsai Ing-wen zamanında kesti.

Pekin, Çin’den kaçanların 1949’da kurdukları ‘Tayvan’ yönetimini hiçbir zaman tanımadı.

Öte yandan ülke “Tayvan” ismi ile anılsada resmi ismi “Çin Cumhuriyeti” olarak geçmekte.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

Venedik, giriş ücretiyle yüksek kazanç elde etti
O Şehirde 2025'ten İtibaren Dizel ve Benzinli Araçları Yasaklıyor!
Suudi Arabistan'da 'kaçak' hac ile mücadeleye yeni uygulama başlatıldı: Kontrol noktaları kurulacak
CIA Başkanı William Burns Kahire'de, İsrail-Hamas müzakerelerini değerlendiriyor
Carla Bruni'nin Yolsuzluk Davası: Sarkozy'yi Kurtarma Operasyonu