TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, İsrail'in Gazze ve Lübnan'da gerçekleştirdiği saldırılara dair açıklamalarda bulundu. Kurtulmuş, "Gazze'de ve Lübnan'da insanlar hayatını kaybediyor ve öldürülenlerin yüzde 70'inden fazlası kadın ve çocuk. Artık Gazze meselesi sadece bir istatistik olmamalı. İsrail ve hükümeti uluslararası alanda izole edilmeli ve üzerlerine baskı yapılmalıdır. İsrail'in Birleşmiş Milletler üyeliğinin askıya alınması, her uluslararası platformda gündeme gelmelidir" dedi.
Kurtulmuş, Malavi Meclis Başkanı Catherine Hara ile TBMM'de bir araya geldikten sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Kurtulmuş, "Türkiye'deki resmi temaslarınızın verimli geçmesini ve ikili ilişkilerimizin her alanda güçlenmesini temenni ediyorum" diyerek, ilişkilerin gelişmesinin hem Türk hem de Malavi halkı için faydalı olacağını vurguladı. Hara ise, "Burada kendimizi evimizde gibi hissediyoruz. Bu ilişkileri geliştirerek iki ülke halkına fayda sağlayacağız" ifadelerini kullandı.
Gazze'deki katliamla ilgili konuşan Kurtulmuş, "İnsanoğlunun gördüğü en büyük katliamla karşı karşıyayız. İsrail hükümeti, uluslararası baskılara rağmen yoluna devam ediyor. Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda İsrail'in üyeliğinin askıya alınmasını talep etmesine rağmen bu teklif yeterince destek bulmadı. G20 Parlamento Başkanları Zirvesi'nde de bu konuyu gündeme taşıdım. Güney Afrika'nın apartheid rejimi nedeniyle Birleşmiş Milletler üyeliği askıya alındığında olduğu gibi, İsrail'in de bu suçları durdurabilmesi için uluslararası baskılar artırılmalı. İsrail’in Birleşmiş Milletler üyeliğinin askıya alınması artık her uluslararası platformda konuşulmalıdır" dedi.
Kurtulmuş, Türkiye'nin anayasa çalışmalarına da değinerek, "Türkiye'nin meselelerinin çözüm yolu Türkiye Büyük Millet Meclisi'dir. Farklı görüşlerin ve siyasi partilerin bir araya geldiği, demokratik bir müzakere ortamında sorunlar çözülmelidir. 28. dönemde Türkiye Büyük Millet Meclisi, Cumhuriyet tarihinin en güçlü demokratik temsil gücüne sahiptir. Müzakereleri sağlıklı bir şekilde yürüterek, toplumun tüm kesimlerinin görüşlerinin alındığı bir süreçle anayasa çalışmalarını başarıyla tamamlayacağımıza inanıyorum" dedi.