Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), TİP Hatay Milletvekili Can Atalay için olağanüstü bir toplantı düzenliyor. Bu toplantıda, Anayasa Mahkemesi'nin kararlarına rağmen devam eden hukuksuzluklar ele alınacak. Ancak muhalefet, Atalay'ın milletvekilliğinin iadesine yönelik olumlu bir karar çıkmasını beklemiyor.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, olağanüstü oturumu AKP'li Bekir Bozdağ’ın yönetmesini istedi. İlk olarak CHP'li Gülizar Biçer Karaca'nın yönetmesi bekleniyordu. Muhalefet, bu değişikliğin genel kurulda alınacak kararları etkilemeyeceğini, ancak toplantının işleyişi üzerinde etkili olabileceğini ifade ediyor.
MHP milletvekilleri toplantıya katılmayacakken, İYİ Parti milletvekilleri salonda bulunacak ancak toplantıya imza atmamışlardı. Muhalefet, mevcut hukuki süreçler ve iktidarın tutumunu eleştirerek, Atalay'a yönelik hukuksuzlukların devam edeceğini savunuyor. CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, "Hukuka saygılı olunmadığını görüyoruz, iktidar Anayasa'ya uymuyor," şeklinde bir açıklama yaptı.
TBMM tarihinde bir ilke imza atılarak, Anayasa Mahkemesi kararlarına rağmen Can Atalay'ın milletvekilliği düşürüldü. Gezi davasında 18 yıl hapis cezasına çarptırılan Atalay’ın durumu, TBMM Genel Kurulu’nda 30 Ocak'ta okundu. Anayasa Mahkemesi’nin iki kez hak ihlali kararı vermesine rağmen, Yargıtay yazısı okunarak Atalay'ın milletvekilliği iptal edildi. Bu esnada TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ’a anayasa kitapçığı fırlatıldı. Karar okunduktan sonra, TBMM internet sitesinde "Milletvekilliği Sona Erenler" sayfasına Can Atalay’ın adı eklendi.
Atalay, vekilliğinin düşürülmesi üzerine yaptığı açıklamada, "Anayasa’nın açık hükümlerine rağmen seçilmiş Hatay milletvekilinin vekilliğini 'düşürdüler.' Türkiye, bu kuralsızlığa sığmayacak. Hep beraber göreceğiz," ifadelerini kullandı.
Anayasa Mahkemesi (AYM), 1 Ağustos’ta yayımladığı gerekçede, Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin "yok hükmünde" olduğunu belirtti. Yüksek Mahkeme, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Atalay ile ilgili kararının hukuki bir değeri olmadığını ve TBMM Genel Kurulu’ndaki okumanın Atalay’ın vekilliğini düşürmeyeceğini vurguladı.
AYM, Atalay’ın vekilliğinin iptali ve Yargıtay yazısının okunmasının iptali taleplerini birleştirdi ve "milletvekilliğinin yok hükmünde sayılması" talebinin karara bağlanmasına yer olmadığına hükmetti. Bu karar, eski AYM Başkanı Zühtü Arslan ve eski üye Muhammed Emin Kuz'un da bulunduğu 4'e karşı 10 üyenin oyuyla alındı. Yüksek Mahkeme, TBMM Genel Kurulu’nda okunan kararın bir mahkûmiyet kararı değil, Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvuru kararının değerlendirilmesi için dosyanın ilgili daireye gönderilmesine ilişkin bir karar olduğunu belirtti.