TBMM'de onaylanan kanun teklifi, kooperatiflerin bilgi sistemi uyum süresini uzatırken, ekonomik suçlara ağır cezalar getiriyor. Fahiş fiyat artışı ve stokçuluk cezaları yükseltilirken, pazarcılara tezgah tahsisi değişiyor. Teklif, ekonomik düzende adil rekabeti sağlamayı amaçlıyor.
TBMM Genel Kurulu'nda, fahiş fiyat artışı ve stokçuluk gibi ekonomik suçlarla mücadele etmeyi hedefleyen Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin ilk 3 maddesi kabul edildi.
Kabul edilen maddelere göre, kooperatif ve üst kuruluşlarının yönetim kurulu üyeleri, belirli bilgi ve belgelerin Kooperatif Bilgi Sistemi'ne aktarılmasını sağlamak için belirli bir süre tanındı. Ancak bu geçiş sürecinin tamamlanamaması halinde Ticaret Bakanlığı, süreyi birer yıl olmak üzere iki kez daha uzatabilecek. Bu süre uzatılmış olsa bile, KOOPBİS yükümlülüğüne uymayan kooperatif ve üst kuruluşlarının yönetim kurulu üyeleri ve memurları hakkında herhangi bir yaptırım uygulanmayacak.
Bu düzenleme, 26 Nisan 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek ve kooperatiflerin ana sözleşmelerini düzenlemeleri için verilen süre 2 yıl daha uzatılacak.
Ayrıca, Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'da da değişiklik yapılacak. Dolu kadrolarda derece değişikliği ve boş kadrolarda sınıf, unvan ve derece değişiklikleri artık Rekabet Kurulu kararıyla yapılacak.
Teklife göre, fahiş fiyat artışı yapanlara ve stokçuluk yapanlara uygulanan cezalar artırılacak. Fahiş fiyat uygulayanlara verilen ceza 100 bin liradan 1 milyon liraya, stokçuluk yapanlara uygulanan ceza ise 1 milyon liradan 12 milyon liraya çıkarılacak. Ayrıca, bir yılda 3 kez stokçuluk suçu işleyen işletmelere 6 güne kadar kepenk kapatma cezası verilebilecek ve satıştan kaçan işletmelere ürün bedelinin yüzde 10'u kadar ceza kesilecek.
Son olarak, teklif kapsamında kapalı pazar yerlerinde tezgah kiralamasının aracılar kanalıyla yapılması yasaklanacak ve tezgahlar pazarcılara doğrudan tahsis edilecek.