TCMB Başkanı Karahan açıkladı: "Eylül ayı enflasyonu beklentilerimizin biraz üzerinde geldi"

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı sunumda küresel ekonomi, enflasyon ve para politikası stratejilerine dair önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı sunumda küresel ekonomi, enflasyon ve para politikası stratejilerine dair önemli açıklamalarda bulundu. Karahan, TÜİK tarafından açıklanan eylül ayı enflasyonunun piyasa beklentisinin üzerinde geldiğini belirterek, "Bu ay topladığımız verilerle yüzde 2,5 oranına ulaştık, piyasa beklentisi ise yüzde 2,2 idi. TÜİK enflasyonu beklentimizin biraz üzerinde geldi" dedi. 

Sıcak para konusuna da değinen Karahan, ekonominin dönmesi için sıcak paraya ihtiyaç olmadığını vurguladı ve bu yöndeki verilerin bunu açıkça gösterdiğini söyledi. Ayrıca, Merkez Bankası rezervinin 150 milyar dolar olduğunu ve swap bakiyesinin hiçbir zaman 20 milyar doları geçmediğini belirtti.

Merkez Bankası atamalarıyla ilgili soruları yanıtlarken, Karahan liyakatın kendileri için en önemli kriter olduğunu vurguladı. Atanan kişilerin performanslarına göre değerlendirildiğini ve siyasi görüşlerinin dikkate alınmadığını ifade etti. 

Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemiyle ilgili değerlendirmelerinde, KKM bakiyesinin 100 milyar dolar azaldığını ve şu anda 45 milyar doların altına düştüğünü açıkladı. KKM'nin kademeli olarak azaltılmaya devam edeceğini ancak tamamen bitirilmesinin şu aşamada düşünülmediğini söyledi.

Enflasyon tahminlerinin neden OVP ile farklı olduğu konusunda ise Karahan, enflasyonun bu kadar yüksek olduğu bir dönemde sene başında kesin bir tahmin yapmanın zor olduğunu ve tahminlerde belirli bir bant aralığının kullanılmasının bu nedenle önemli olduğunu dile getirdi. ENAG, TÜİK ve İTO verileri arasındaki farklara da değinerek, bu endekslerin farklı yöntemlerle çalıştığını ve aynı sonuçları beklemenin doğru olmadığını belirtti. Yeni banknot basımıyla ilgili soruları ise, şu an için kupür çalışması yapılmadığını ifade ederek yanıtladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.