TCMB Başkanı Karahan: "TÜİK ile ENAG'ın farkı, kırmızı ile yeşil elma kadar"

TCMB Başkanı Fatih Karahan, Meclis'te yaptığı sunumda, İTO, ENAG ve TÜİK'in enflasyon oranlarındaki farklılıkların nedenlerini açıkladı. KKM'nin kapatılmamasıyla ilgili olarak, 100 milyar dolarlık bir azalma yaşandığını belirtti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, milletvekillerinin üç farklı enflasyon endeksinin açıklamalarına ilişkin sorularını yanıtladı. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda gerçekleştirilen sunumda, Karahan, İTO, ENAG ve TÜİK'in enflasyon oranları arasındaki farklılıkların nedenine vurgu yaptı. 

Karahan, bu üç endeksin "tamamen farklı şeyleri ölçmediğini" belirterek, "Aynı sayıları beklemek doğru değil. Bu durum elma ile armut kadar farklı değil ama belki yeşil elma ile kırmızı elma kadar" şeklinde bir benzetme yaptı. İTO'nun yalnızca İstanbul'da verileri topladığını, TÜİK'in daha geniş bir kapsamda çalıştığını ve ENAG'ın online veri topladığını ifade etti.

KKM (Kur Korumalı Mevduat) uygulamasının neden kapatılmadığına dair soruya yanıt veren Karahan, 2023 yılı Ağustos ayından itibaren bakiyede 100 milyar dolarlık bir azalma olduğunu kaydetti. Bu aşamada bakiyenin doğru bulunmadığını ve sürecin biraz daha devam etmesi gerektiğini dile getirdi.

OVP'de hedeflenen yüzde 41,5 enflasyon tahmininin Merkez Bankası'nın hedef bandı içinde yer aldığını belirten Karahan, enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde yıl başlangıcında tahmin yapmanın zorluğuna da dikkat çekti. Haziran ayında dezenflasyon sürecinin başladığını ifade eden Karahan, gelecekte ara hedeflere uyumlu olarak enflasyonu düşürmek için çalışacaklarını söyledi. Manşet enflasyonun düşmeye devam edeceğini vurgulayan Karahan, "Bizim işimiz enflasyon yüzde 5'e gidene kadar bitmeyecek. Ardından Merkez Bankalarının görevi fiyat istikrarını sağlamaktır" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.