TCMB Başkanı Karahan'dan Enflasyon Mesajı: 'Sıkış Duruş Sürecek'

TCMB Başkanı Fatih Karahan, enflasyonun ana eğilimindeki iyileşmenin yavaş olsa da devam ettiğini belirtti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi’nin kasım ayı olağan toplantısında yaptığı açıklamada, para politikasındaki sıkı duruşu sürdüreceklerini ve dezenflasyon sürecinin devam etmesini sağlayacaklarını belirtti. Karahan, enflasyonun ana eğilimini yakından takip ettiklerini vurgulayarak, fiyat istikrarının sağlanmasının ardından öngörülebilirliğin artacağını ve bunun yatırım, üretim ve tüketim kararlarını daha uzun vadeli bir perspektifle almayı mümkün kılacağını söyledi.

Karahan, ekim ayında tüketici enflasyonunun yüzde 48,6’ya gerileyerek, mayıs ayında ulaşılan zirveye kıyasla önemli bir düşüş kaydettiğini belirtti ve yılsonu enflasyonunun yüzde 44 civarında olmasını beklediklerini ifade etti. Enflasyonun ana eğilimindeki iyileşmenin, öngörülenden daha yavaş ilerlemesine rağmen sürdüğünü, temel mal enflasyonunun düşük seyrinin ve hizmet sektörü enflasyonundaki iyileşme sinyallerinin bu durumu desteklediğini söyledi. Yaz aylarında baz etkisiyle hızlı düşen enflasyonun, önümüzdeki dönemde aylık enflasyonun iyileşmesiyle birlikte düşüşünü sürdüreceğini belirtti.

Sıkı para politikasının devam edeceğini vurgulayan Karahan, enflasyon beklentilerindeki iyileşmenin ve fiyatlama davranışlarındaki düzelmenin hızlandığını söyledi. İç talebin yavaşlamaya devam etmesiyle birlikte, enflasyondaki düşüşün desteklendiğini ve bu sürecin makroekonomik göstergelerle uyumlu olarak ilerlediğini ifade etti.

Ayrıca, işlenmemiş gıda fiyatlarının kasım ayında da yükselmeye devam ettiğine dikkat çeken Karahan, enerji fiyatlarındaki artışın özellikle üçüncü çeyrekte güçlendiğini ve bunun yönetilen enerji kalemlerindeki fiyat değişiklikleriyle maktu vergi güncellemelerinin etkisiyle gerçekleştiğini belirtti.

Hizmet sektörü enflasyonunun, özellikle kira ve eğitim gibi fiyat sınırlamaları olan kalemlerde yüksek seyrini sürdürdüğünü kaydeden Karahan, sıkı para politikasının iç talepte dengeleme sağladığını, Türk lirasında gerçek değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme sağladığını belirtti. Bu süreçlerin, büyüme ve talep kompozisyonunda daha dengeli bir görünüm sergilenmesine yol açtığını ve bu gelişmelerin üçüncü çeyrek verilerinde de devam etmesini beklediklerini söyledi. Karahan, dördüncü çeyrek talep göstergelerinin de enflasyondaki düşüşü destekleyen seviyelere işaret ettiğini ifade etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.