Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ekim ayına ilişkin Fiyat Gelişmeleri Raporu’nu yayımlayarak, enflasyon verilerindeki hareketleri değerlendirdi. Raporda, "Para politikasının etkisinin daha fazla hissedildiği temel mallar ve talebe duyarlı bazı hizmetlerde daha ılımlı bir görünüm söz konusu" ifadesi yer aldı.
TCMB’ye göre, yıllık enflasyon oranı gıda ve temel mallar gruplarında yükselirken, diğer ana gruplarda ise gerileme gözlendi. Raporda, ekim ayında enflasyonun kompozisyonundaki değişikliklere dikkat çekilirken, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki artışın geçici arz koşullarına ve taze sebze-meyve fiyatlarına bağlı olarak yükseldiği belirtildi. Taze meyve ve sebze harici gıda fiyatlarında ise yüzde 1,29 oranında daha düşük bir artış görüldü.
Talep yönlü hizmet ve temel mallarda daha yavaş bir fiyat artışı olduğunu belirten TCMB, manşet enflasyonun bu değişimi tam yansıtmasa da ana eğilim göstergelerinin daha net bir görünüm sunduğunu vurguladı. Mevsimsel etkilerle giyim ve ayakkabı alt grubundaki artışa rağmen, temel mal gruplarındaki diğer alt kategorilerde aylık enflasyon oranlarında yavaşlama gözlendi.
Ekim ayında mevsimsellikten arındırılmış hizmet fiyatları artış hızını düşürürken, kira ve lokanta-otel gruplarında zayıflama olduğu; eğitim kaynaklı fiyat ayarlamalarının da diğer hizmetler grubuna etki ettiği belirtildi. Üretici fiyatlarındaki yıllık enflasyon düşme eğilimindeyken, tüketici fiyatlarında da bir önceki aya kıyasla yavaşlama olduğu görüldü. B endeksi yıllık değişim oranı yüzde 47,10’a, C endeksi ise yüzde 47,75’e geriledi.
Hizmet fiyatlarında yıllık enflasyon, ulaştırma ve kira başta olmak üzere tüm alt gruplarda düşüş gösterdi. Ekim ayında, üçüncü çeyrekte yüzde 4-5 arasında artan hizmet grubu fiyatlarının mevsimsel etkilerle yavaşlaması dikkat çekti.