TCMB'nin Mart Raporu: Çekirdek Enflasyon Yükseldi, İç Talep Koşulları Etkili

TCMB'nin açıkladığı rapora göre, mart ayında çekirdek enflasyon öngörünün üstünde kalarak yükseldi. Hizmet, gıda ve temel malların fiyatlarında artış görülürken, iç talep koşullarının dayanıklılığı fiyat artışlarını etkiledi.

TCMB'nin mart ayına ilişkin açıkladığı "Aylık Fiyat Gelişmeleri" raporu, çekirdek enflasyonun öngörüleri aşarak yükseldiğini ortaya koydu. Hizmet, gıda ve temel mallarda fiyat artışları gözlemlenirken, iç talep koşullarının dirençli seyri etkili oldu. Gıda fiyatlarındaki artışta kırmızı et öncülüğünde işlenmemiş gıdanın rolü belirginleşirken, enerji fiyatları ise akaryakıt artışlarına paralel bir seyir izledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), mart ayına ilişkin "Aylık Fiyat Gelişmeleri" raporunu yayımladı. Raporda, arındırılmış aylık çekirdek enflasyonun öngörünün üstünde olduğu vurgulandı. Mevsimsellikten arındırılmış verilere göre, çekirdek enflasyon göstergelerinde devam eden zayıflama eğilimine rağmen, Enflasyon Raporu öngörülerinin aşıldığı belirtildi. Aylık fiyat artışlarında hizmet, gıda ve temel malların öne çıktığı ifade edildi. Özellikle ücret etkisinin belirgin olduğu hizmet grubunda aylık fiyat artışının yavaşlamasına rağmen kira, eğitim ve iletişim kalemlerinde görece yüksek seyrettiği belirtildi. TCMB'nin değerlendirmesinde iç taleple ilgili yorumlar da öne çıktı. Banka, iç talep koşullarının dirençli seyriyle dayanıklı tüketim mallarında maliyet artışlarının fiyatlara geçişini kolaylaştırdığını belirtti. Gıda fiyatlarındaki artışın kırmızı et öncülüğünde işlenmemiş gıda tarafından sürüklendiği, ancak işlenmiş gıda grubunda zayıflamanın dikkat çektiği ifade edildi. Temel mal fiyatlarındaki artışta döviz kuru etkileriyle dayanıklı mal grubunun öne çıktığı, enerji fiyatlarının ise akaryakıt fiyatlarındaki artışa paralel olarak daha ılımlı bir seyir izlediği belirtildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Kamuda tasarruf tedbirleri genelgesi Resmi Gazete'de
Tarım arazisi uyarısı: Hobi bahçesi olarak almayın!
Uzmanı uyardı: Gram altın alıp satacaklar dikkat!
Sermaye Piyasası Kurulu iki şirketin halka arzını kabul etti
New York Borsası günü düşüş ile kapattı