TCMB’nin Yeni Adımı: Mecburi Karşılıklarla Faizler Yükseliyor!

TCMB, TL likiditesini sıkılaştıracak yeni mecburi karşılık düzenlemelerini açıkladı. Bankaların bloke hesaplara mecburi karşılık tesis etmesiyle mevduat faizlerinde artış bekleniyor. Uygulama 15 Mart'ta başlayacak ve 2025'e kadar devam edecek.

TCMB, bankacılık sistemindeki TL likiditesini sıkılaştırmak için yeni mecburi karşılık düzenlemelerini duyurdu, bankaların bloke hesaplara mecburi karşılık tesis etmesiyle mevduat faizlerinde artış öngörülüyor.

Merkez Bankası (TCMB), bankacılık sistemindeki TL likiditesini sıkılaştıracak yeni mecburi karşılık adımları attı ve bu adımların mevduat faizlerini yukarı yönlü etkileyeceğini açıkladı.

TCMB, mecburi karşılıkların uygulama emrinde değişiklik yaparak, mecburi karşılıkların bloke olarak tesis edilmesini sağlayacak bir düzenleme getirdi.

Bankacılar, bu değişikliklerin TL likiditesini sıkılaştıracağını ve dolayısıyla mevduat faizlerini artırıcı bir etki yapacağını belirtti.

Yeni düzenleme 15 Mart'ta başlayacak ve 5 Ocak 2025'e kadar devam edecek. Ayrıca, TCMB'nin kısa vadeli TL mevduatlar için ayrılan mecburi karşılıklara faiz ödeme uygulamasının da 16 Mart itibarıyla başlayacağı bildirildi.

TCMB'nin uygulama talimatıyla yapılan değişiklikler şu şekilde:

- Serbest hesaplarda ortalama olarak tesis edilen TL mecburi karşılıkların bir kısmı bloke hesaplarda tesis edilecek.
  
- Aktif büyüklüğü 500 milyar TL üzerinde olan bankalar, TL yükümlülükler için tesis edilmesi gereken mecburi karşılıkların yüzde 25'ini bloke olarak tesis edecek.
  
- Aktif büyüklüğü 100 milyar TL üzerinde olan bankalar, TL yükümlülükler için tesis edilmesi gereken mecburi karşılıkların yüzde 15'ini bloke olarak tesis edecek.

Ayrıca, TCMB mecburi karşılıklara üç ayda bir faiz ödenmesi uygulamasına bir aydan kısa vadedeki mevduatları da dahil etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Türkiye'nin Bal İhracatı Hız Kesmiyor: Son 4 Ayda 40 Ülke ve Bölgeye 11 Milyon Dolarlık Satış
En çok kazandıran yatırım aracı belli oldu: Ünlü ekonomi uzmanı duyurdu!
Fatih Portakal emekli maaşına yapılacak zammı açıkladı!
Rakıdan sonra biraya da zam geldi: İşte zamlı bira tutarları
Türkiye'nin dev market zinciri satıldı