TDK Başkanı Prof. Dr. Osman Mert, "ortak alfabe"yi anlattı

Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu, 34 harften oluşan yeni alfabenin Q, X, Ň, Ä, Ŭ harflerini Türk alfabesine dahil etmeyecek. Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, KKTC ve Özbekistan arasında kullanılacak alfabe, Türk lehçeleri arasındaki iletişimi güçlendirmeyi amaçlıyor.

Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu, Türk lehçeleri arasındaki iletişimi güçlendirecek 34 harften oluşan ortak alfabenin kabulünü sağladı. Ancak, Q, X, Ň, Ä, Ŭ harfleri Türkiye’nin alfabesinde yer almayacak, bu harfler yalnızca Türk lehçelerinde kullanılan özel sesler için geçerli olacak.

Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Osman Mert, Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu tarafından kabul edilen "Ortak Türk Alfabesi"nde yer alan Q, X, Ň, Ä, Ŭ harflerinin Türk alfabesine dahil edilmeyeceğini açıkladı. Mert, bu harflerin Türk lehçelerinde bulunan özel sesler için belirlendiğini ve Türkiye'de bu harflerin kullanılmasına gerek olmadığını belirtti. Mert, Türk vatandaşlarının, Kazakça gibi başka bir Türk dilindeki kelimeleri yazarken, o dilin alfabesindeki harfleri kullanabileceklerini, tıpkı İngilizce yazarken kullanılan W ve Q harfleri gibi örnekler vererek açıkladı.

Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu tarafından oluşturulan bu 34 harfli alfabe, Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve Özbekistan arasında kullanılacak. Bu alfabe, Türk Cumhuriyetleri arasındaki ilişkileri güçlendirmeyi ve dünya ile entegrasyonu artırmayı amaçlayan Latin tabanlı bir çerçeve alfabe olarak tasarlanmıştır. Prof. Dr. Osman Mert, bu alfabeyi, özellikle günlük yaşamda Türk coğrafyasındaki ülkeler arasında dil bariyerlerini aşarak daha yakınlaşmayı sağlayacak bir adım olarak tanımladı. 

Mert ayrıca, Türk alfabesindeki 29 harfin ortak olacağını, ancak diğer harflerin yalnızca Türk lehçelerinde bulunan sesler için kullanılacağını ve bu harflerin Türkiye Türkçesi için gerekli olmadığını vurguladı. Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan, bu yeni alfabeleri kendi parlamentolarında onayladıktan sonra kullanmaya başlayacak. Türkiye ise mevcut alfabesini kullanmaya devam edecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.