Londra'nın prestijli alışveriş merkezi Harrods'ın eski sahibi, Mısırlı milyarder iş insanı Muhammed El Fayed, şirket çalışanı kadınlar tarafından tecavüz ve cinsel istismar iddialarıyla karşı karşıya kaldı. BBC'nin belgeseli "El Fayed: Harrods’taki Canavar"da, daha önce Harrods'ta çalışan 20 kadın, geçtiğimiz yıl 94 yaşında hayatını kaybeden El Fayed’i cinsel saldırıyla suçladı.
Belgeselde sunulan kanıtlar, El Fayed’in sahip olduğu dönemde mağaza yönetiminin iddiaları örtbas etmekle kalmayıp, yaşananları engelleme konusunda da etkisiz kaldığını gösteriyor. Harrods’ın mevcut sahipleri, bu cinsel saldırı iddialarına ilişkin büyük bir üzüntü içinde olduklarını ve kurbanlardan özür dilediklerini belirtti.
Bir grup kadını temsil eden avukat Bruce Drummond, "Bu şirketteki yozlaşmışlık ve istismar ağı inanılmaz ve çok karanlıktı" ifadesini kullandı.
Belgeseldeki kadınlar, cinsel saldırıların Londra, Paris, St. Tropez ve Abu Dabi'de yaşandığını aktardı. Bir kadın, El Fayed’in kendisine Londra’daki dairesinde tecavüz ettiğini ve rızası olmadan bunu yaşadığını söyledi. Diğer bir kadın ise, El Fayed’in 18 yaşından küçükken kendisine cinsel saldırıda bulunduğunu iddia etti.
Fayed, hayatı boyunca cinsel saldırı iddialarına muhatap oldu, ancak son iddialar daha önce benzeri görülmemiş bir ölçek ve özellikte. BBC, daha fazla kadının cinsel saldırıya uğramış olabileceğini değerlendiriyor.
FAYED'IN GEÇMIŞI VE İTIBARI
Muhammed El Fayed’in iş yaşamı, Mısır'ın İskenderiye kentinde gazoz satarak başladı. 1974’te İngiltere'ye taşındıktan sonra, 1985'te Harrods'ı satın alarak tanınan bir isim haline geldi. Netflix’in "The Crown" dizisi, Fayed’i yeni nesillere tanıtarak oğlu Dodi ile Prenses Diana'nın ilişkisinin de altını çizdi. Ancak, dizideki sevimli imajın gerçekte yansıtmadığı kadınlar tarafından vurgulandı.
Bir dönem kişisel asistanlığını yapan Sophia, "Berbat bir insandı" diyerek Fayed’in cinsel saldırgan davranışlarını anlattı. Harrods'ta çalışmış birçok kadın, Fayed’in "oyuncakları" olarak görüldüklerini ifade etti.
CINSEL SALDIRILAR VE KORKU KÜLTÜRÜ
Fayed’in, genç kadın çalışanları tespit ederek onları terfi ettirdiği ve ardından cinsel saldırılara maruz bıraktığı ortaya çıktı. Saldırılar genellikle Harrods’taki ofislerde, Fayed’in Londra’daki dairesinde ve Paris’teki Ritz Oteli’nde gerçekleşti. Eski çalışanlar, bu olayların sıradan bir hal aldığını ve çalışanların korku içinde olduklarını ifade etti.
Eski güvenlik müdürü Eamon Coyle, mağazada kadınlara yönelik tacizlerin sır olmadığını, herkesin bu durumu bildiğini söyledi. Coyle, mağazanın her yerine gizli kameralar yerleştirildiğini ve dinleme işlemlerinin yapıldığını açıkladı.
KURUMUN TEPKISI VE GELECEK ADIMLAR
Harrods, bu iddiaları şiddetle kınadığını ve çalışanlarının refahını öncelikli hedef haline getirdiğini belirtti. Ancak, kadınların yaşadığı korku ve istismar geçmişi, mağazanın geçmişteki uygulamalarıyla çelişiyor. Harrods’ın eski güvenlik müdürü, cinsel istismar ve taciz vakalarının sıradan hale geldiğini vurguladı.
Şimdi, mağazanın mevcut sahipleri, kadınlarla tazminat anlaşmaları yapmaya başladı. 14 kadın, Harrods’a karşı tazminat davası açtı. Avukatlar, şirketin cinsel istismar ve taciz olaylarını örtbas ettiğini ifade ediyor.
Gemma, yaşadığı travmalar ve gizlilik anlaşmasıyla ilgili düşüncelerini dile getirerek, "Yıllarca sessiz kaldım, ama şimdi konuşmak istiyorum. Umarım bu, başkalarının iyileşmesine yardımcı olur," dedi.
Harrods, geçmişteki olaylardan dolayı özür dilediğini belirtti ve yaşananların tekrarlanmaması için kararlılıkla çalışacaklarını ifade etti.