Tehlike Kapıda: Hastalık Yayan Tür İstanbul'da! Tek Isırığı Hastanelik Ediyor

Son zamanlarda insanların korkulu rüyası haline gelen bir böcek türü, İstanbul’da hızla yayılmaya başladı. Alerjik reaksiyonlara yol açabilen bu tür, şehirde endişe yaratıyor.

İSTANBUL’DA TEHLIKE ALARMI: ASYA KAPLAN SIVRISINEĞI HIZLA YAYILIYOR

Son zamanlarda insanların korkulu rüyası haline gelen Asya kaplan sivrisineği, İstanbul’da hızla yayılmaya başladı. Alerjik reaksiyonlara ve çeşitli hastalıklara yol açabilen bu tür, şehirde endişe yaratıyor. Boğaziçi Üniversitesi'nden Doç. Dr. Necla Birgül İyison, bu konuda önemli açıklamalarda bulundu.

İLAÇLAMA VE SU BIRIKINTILERINE DIKKAT!

Doç. Dr. Necla Birgül İyison, Asya kaplan sivrisineğinin İstanbul'da hızla yayıldığını ve bu durumun hem sağlık hem de yaşam kalitesi açısından riskler taşıdığını belirtti. İyison, belediyelere ilaçlama çalışmalarını artırmaları çağrısında bulunarak, vatandaşların balkon ve bahçelerde su birikintileri bırakmamaları gerektiğinin altını çizdi.

AGRESIF BIR TÜR: ASYA KAPLAN SIVRISINEĞI

Asya kaplan sivrisineği, "agresif bir tür" olarak tanımlanıyor. İyison, bu sivrisineğin giysilerin üstünden ısırabildiğini, ayrıca nematod, parazit ve virüs taşıyabildiğini söyledi. Bu nedenle "sarıhumma", "dang humması", "zika", "chikungunya" ve "Batı Nil virüsü" gibi hastalıkların taşınmasında etkili olabileceği açıklandı. Ancak Türkiye'de bu hastalıklara dair şu ana kadar bir olay rapor edilmediği ifade edildi.

İKLIM DEĞIŞIKLIĞI VE YAYILMA HIZI

İyison, iklim değişikliğinin bu sivrisineklerin gelişiminde etkili olduğunu belirtti. Sıcak havaların sivrisineklerin hızlı gelişimine ve yumurta sayısının artmasına neden olduğunu vurgulayan İyison, "Sayıları artınca daha fazla insana zarar verebiliyorlar" dedi.

TARIHÇE VE YAYILMA ALANI

Asya kaplan sivrisineğinin Türkiye'de ilk kez 2011'de Trakya'da görüldüğünü, 2017'de ise Karadeniz Bölgesi'ne yayıldığını belirten İyison, bu türün İstanbul ve diğer bölgelere hızla yayıldığını aktardı. Güney Amerika kökenli olan bu sivrisinek türü, ticari alışverişlerle Türkiye'ye gelmiş ve burada hızla adapte olarak çoğalmıştır.

ALERJIK REAKSIYON TEHLIKESI

Doç. Dr. Necla Birgül İyison, Asya kaplan sivrisineğinin ısırdığı kişilerde yarattığı etkiye ilişkin şu bilgileri verdi:

"Isırdığı kişilerde alerjik reaksiyonlara yol açabiliyor. Öncelikle kasılma meydana geliyor. Sonra kızarma oluşuyor belirli bir bölgede. Bunu nasıl giderebiliriz? Kızarıklık oluşan bölgeye buz koyabiliriz. Bu hem iltihabın yayılmasını hem de kaşıntıyı engelleyebilir. Antihistaminik merhemler de kullanılabilir. Belirtiler geçmezse doktora gidilmelidir. Eğer sinek boğaz bölgesini ısırırsa, bu şişlik meydana getirdiği için çok tehlikeli olabiliyor. Bu gibi durumlarda hemen doktora başvurulması gerekiyor."

YUMURTALARINI SU BIRIKINTILERINE BIRAKIYOR

Bu türün yumurtalarını su birikintilerine bıraktığına işaret eden İyison, şöyle konuştu:

"Yumurtalarını genelde sığ sulara bırakıyorlar ve oradan yayılıyorlar. Dereler, açık alandaki su birikintileri, su kanalları, bidonlar, havuzlar bu sivrisineklerin yumurtalarını bırakabileceği yerler arasında. Yumurtalar zamanla gelişiyor, gelişmelerinin ardından onlar da tekrar yumurta bırakıyorlar. Uygun koşullarda 1 hafta içerisinde çoğalabilirler. Bir kerede yaklaşık 50 yumurta bırakabiliyorlar. Bu nedenle, dışarıdaki su birikintileri önlenmeli. Yurt dışında yapılan bir araştırmaya ait makalede, su birikintileri olan ve olmayan bir yerde bu sivrisineklerden kaynaklı sarıhumma, dang humması hastalıklarının ne kadar yaygın olduğuna bakılmış. Makalede, bu su birikintileri kalktığında bu hastalıkların yayılımının yüzde 50-60 azaldığı bildirilmiş."

ÖZELLIKLE O SEMTLERDE GÖRÜLÜYOR

Doç. Dr. İyison, bu türün şu anda İstanbul'daki yaygınlık durumu ve yapılması gerekenler hakkında da şu değerlendirmelerde bulundu:

"Şu anda İstanbul'da yaygın. Sarıyer'de, Beykoz'da yoğun şekilde görülüyor. Ancak bence iklim değişikliği sebebiyle artık her yere yayılıyor. Belediyeler ilaçlamaları artırabilir, belirli bölgelerde daha fazla ilaçlama yapabilir. Vatandaşlar da balkonlarında, bahçelerinde veya çevrelerinde su bırakmamaya, su birikintilerine dikkat edebilirler."

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.