Tekirdağ'da deprem uyarısı: 'Büyük bir tehlike var!

Tekirdağ'da düzenlenen deprem çalıştayında Prof. Dr. Oğuz Cem Çelik, Marmara bölgesindeki büyük deprem riskine dikkat çekerek, Tekirdağ'ın yapı stokunun bu tehlikeye hazır olmadığını belirtti. Çelik, "Olacak olan bir şeyi de olmayacak diye söyleyemeyiz" dedi.

Tekirdağ'da düzenlenen deprem çalıştayında İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Oğuz Cem Çelik, Marmara bölgesinde beklenen büyük depreme dair uyarılarda bulundu. Çelik, "Tekirdağ deyince 'aman' diyorum, aman dikkat! Olmasını istemiyoruz ama olacak olan bir şeyi de olmayacak diye söyleyemeyiz" ifadeleriyle bölgedeki tehlikeye dikkat çekti.

ÇALIŞTAYDA DEPREM RİSKLERİ MASAYA YATIRILDI

Namık Kemal Üniversitesi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen "Araştırmadan Uygulamaya Depreme Dirençli Yapılar ve Yenilikçi Güçlendirme Teknolojileri Çalıştayı"nda uzmanlar, deprem riskleri ve yapı güçlendirme teknolojilerini ele aldı. Prof. Dr. Oğuz Cem Çelik, Tekirdağ'ın yapı stoku açısından büyük bir tehlike ile karşı karşıya olduğunu vurguladı. 1912'de Şarköy'de yaşanan büyük depreme atıfta bulunan Çelik, "Marmara Denizi'nde, size çok yakın bir fay hattında, 7'nin üzerinde bir deprem bekleniyor. Tekirdağ'ın yapı stoku bu depreme hazır değil" dedi.

TEKİRDAĞ'DAKİ YAPI STOKU VE FİNANSAL SORUNLAR

Prof. Çelik, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Gaziantep'teki yapı stoklarının durumuyla Tekirdağ'ı karşılaştırarak, Türkiye genelinde benzer risklerle karşı karşıya olunduğunu belirtti. "İstanbul da bu tehlikenin dışında değil" diyen Çelik, devletin çabalarının yanı sıra konutlardaki büyük sorunlara da değinerek, "Bu deprem sorununun çözülmeyen tek boyutu nedir biliyor musunuz? Finansal boyutu" ifadelerini kullandı.

CİDDİ BİR TEHLİKE İÇİN HAZIRLIKLAR GEREKİYOR

Prof. Çelik, "1912'lerde bir deprem var biliyorsunuz Şarköy civarında. Ondan bu yana yedinin üzerinde size çok yakın bir fayda, Marmara Denizi'nde ve devamında olacak bir deprem Tekirdağ'ı çok fazla etkileyecek. Buna bu yapı stoku hazır değil" dedi. Türkiye genelindeki yapı teknolojilerinin birbirine çok yakın olduğunu ve benzer tehlikelerin sadece Tekirdağ'da değil, Bursa ve İzmir'de de mevcut olduğunu vurguladı.

TAYVAN'DAN GELEN DENEYİMLER

Çalıştaya Tayvan'dan katılan Ulusal Deprem Mühendisi Dr. Keh-Chyuan Tsai, Tayvan'daki depremlerden ve alınan önlemlerden bahsederek, küresel deprem tehlikesine dair önemli bilgiler sundu. Tsai, Tayvan'da yaşanan depremlerden elde edilen derslerin, Türkiye gibi deprem riski taşıyan ülkeler için kritik öneme sahip olduğunu vurguladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.