Teknoloji devleri engelli bireyler için birleşti

Illinois Üniversitesi (UIUC), Konuşma Erişilebilirlik Projesi’nde Amazon, Apple, Google, Meta, Microsoft ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlarla ortaklık kurdu.

Amaç, genellikle AI algoritmaları tarafından dikkate alınmayan, engelli topluluklar ve çeşitli konuşma kalıpları için ses tanımayı iyileştirmek. Buna Lou Gehrig hastalığı (ALS), Parkinson, serebral palsi, Down sendromu ve konuşmayı etkileyen diğer hastalıkları olan kişiler dahil.

UIUC profesörü Mark Hasegawa-Johnson, “Konuşma arayüzleri herkes tarafından erişilebilir olmalı ve buna engelliler de dahil olmalıdır. Bu zorlu bir görev çünkü çok fazla altyapı gerektiriyor, ideal olarak önde gelen teknoloji şirketleri tarafından desteklenebilecek türden bir iş. Bu yüzden dilbilim, konuşma, yapay zeka, güvenlik ve gizlilik konularında uzmanlığa sahip benzersiz bir disiplinler arası ekip oluşturduk.”

Parkinson gibi engelli toplulukları dahil etmek için Konuşma Erişilebilirlik Projesi, çeşitli konuşma kalıplarını temsil eden bireylerden konuşma örnekleri toplayacak. UIUC, ses örneklerine katkıda bulunmak ve makine öğrenimi modellerini eğitmek için kullanılabilecek “özel, kimliği belirsiz” bir veri kümesi oluşturmaya yardımcı olmak için ücretli gönüllüleri işe alacak. Grup başlangıçta Amerikan İngilizcesine odaklanacak.

Davis Phinney Vakfı (Parkinson’s) ve Team Gleason (ALS) projeye destek sözü verdi. Davis Phinney Vakfı’nın yönetici direktörü Polly Dawkins, “Parkinson motor semptomları etkileyerek yazmayı zorlaştırıyor, bu nedenle konuşma tanıma iletişim ve ifade için kritik bir araç” dedi. “Taahhüdümüzün bir parçası, Parkinson hastalarının hayatlarını en iyi şekilde yaşamak için ihtiyaç duydukları araçlara, teknolojilere ve kaynaklara erişmelerini sağlamayı içeriyor.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Teknoloji Haberleri

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır açıkladı: Batarya ham madde üretimine teşvik geliyor!
Numara taşıma sayısı 180 milyonu geçti!
Artık hava durumunu insanlar değil yapay zeka tahmin edecek!
Tesla'nın insansı robotu, fabrikada görev almaya başladı ve ürünleri yerleştirip kutuları taşıyor
Yerli yapay zeka yazılımı: Rahim değerlendirilip, gebelik elde edilebiliniyor