Dr. Hakan Çınar, özellikle tekstil, hazır giyim ve ayakkabı gibi emek yoğun sektörlerde sıkıntının büyük olduğunun altını çizdi. 2023 yılında tekstil ve hazır giyim sektörlerinde 200 binin üzerinde istihdam kaybı yaşandığını belirtti. Ayakkabı sektöründe ise rekabetçiliğini büyük ölçüde kaybeden firmaların, 2023'te 320 bini aşan istihdamının en az yüzde 20-25'ini kaybettiğini ifade etti. Ayrıca, ocak ayındaki ayakkabı ihracatındaki yüzde 33'lük daralmanın sektördeki tehlikenin boyutlarını gösterdiğini vurguladı.
Dr. Çınar, değer bazında ihracatın artmasına rağmen, döviz kuru, ücretler ve diğer maliyetlerdeki yüksek artışların firmalar açısından olumsuz bir tabloya neden olduğunu dile getirdi. Döviz kuru artışının son altı ayda yüzde 20'nin altında kalırken, ücretler ve diğer maliyetlerin yüzde 50'nin üzerinde arttığını belirtti. Bu durumun, enflasyonun devamlı yükselmesiyle birleşerek ihracatçıların kar marjını önemli ölçüde düşürdüğünü açıkladı.
"Fiyatlarına yansıtsınlar" demenin zor olduğunu ifade eden Dr. Çınar, Avrupa Birliği başta olmak üzere ana pazarlarında genel resesyonun fiyat rekabetini artırdığını ve bu nedenle ihracatçıların yüksek maliyetlere rağmen çaba harcadığını belirtti. İşletmelerin küçülmesi ve kapanmasının aynı zamanda istihdam kaybına yol açtığını vurgulayan Çınar, ihracatçıların kurdaki yükselişi beklemenin ötesinde uzun vadeli stratejilere odaklanmaları gerektiğini belirtti. Bu stratejiler arasında verimlilik artışı, kârlılık ve marka oluşturarak katma değeri artırmak bulunuyor.