Telefon almadan önce bir daha düşünün

Telefon almadan önce mutlaka bu yazıyı okuyun. Son yıllarda teknolojide çok önemli gelişmeler yaşandı. 20 yıl öncesinin dünyası ile günümüz dünyası arasında

Telefon almadan önce mutlaka bu yazıyı okuyun. Son yıllarda teknolojide çok önemli gelişmeler yaşandı. 20 yıl öncesinin dünyası ile günümüz dünyası arasında çok büyük farklılıklar olduğunu söyleyebiliriz. Artık insanların günlük yaşam standartları arasında akıllı telefonlar ve internet önemli bir yer teşkil ediyor.

Telefon almadan önce bir daha düşünün. Eskiden her evde elektrik ve su olmazsa olmazlar sıralamasında başı çekerken, artık internetsiz ev de kalmamış durumda. Dahası insanlar internete sadece evlerinde değil, her an, her yerden erişmek istiyorlar. Nitekim bu ihtiyaç da akıllı telefonlar sayesinde giderilmiş durumda.

Akıllı telefonların tarihine baktığımızda, öyle köklü bir geçmişle karşılaşmıyoruz. Günümüz akıllı telefonlarının temelleri ilk iPhone ile atıldı diyebiliriz.

Hatırlanacağı üzere ilk iPhone 2007 yılında satışa sunulmuştu. Aslına bakılırsa iPhone’dan önce de akıllı telefon olarak nitelendirebileceğimiz cihazlar mevcuttu. Fakat az önce de belirttiğimiz üzere, günümüz akıllı telefonlarının temelini oluşturan adımlar ilk iPhone ile atıldı.

Sonuç olarak aradan geçen 12 yıl gibi kısa bir sürede, akıllı telefonlar tarafında muazzam ilerlemeler kaydedildi.

Akıllı telefon sektörü adeta çağ atladı

İnsanların akıllı telefonlara alışması beklenildiği kadar zor olmadı. Bazı üreticiler, akıllı telefonların gereksiz olduğunu, cep telefonunun yerini tutamayacağını savunmuşlardı. Zaten bu yüzden akıllı telefonlara geçiş sürecinde, pek çok dev iflasın eşiğine geldi.

Nitelim bu devler arasında Nokia ve Motorola gibi köklü isimler de bulunuyordu. Malum iki firma da şu aralar küllerinden doğmakla mevcut.

Akıllı telefon sürecine ayak uyduranlar ise hızlı bir yükselişle sektörün yeni hakimi konumuna geldiler.

Bugün teknoloji sektörünün asıl dinamosu da akıllı telefonlar diyebiliriz. Zira aradan geçen yıllara rağmen sektör hala doyuma ulaşmış değil.

Çinli üreticiler dengeleri değiştirdi

Akıllı telefonlara geçiş sürecine adapte olan firmalar hızlı bir şekilde yükselişe geçti. Cep telefonu pazarında çok güçlü olmayan Samsung, HTC, Sony ve LG gibi isimler, akıllı telefonlara geçişle birlikte gelirlerini önemli oranda arttırdılar.

Apple ve Samsung’un uzun bir süre zirveyi domine ettiği pazarda, LG, Sony, HTC gibi isimler de önemli bir paya sahipti.

Fakat Çinli üreticilerin pazara adapte olmaları ve global ölçekte iş yapmalarıyla birlikte tüm dengeler değişti.

Az önce saydığımız tüm isimlerin pazar payı hızlı bir şekilde düşerken, Huawei, Oppo, Vivo, Xiaomi, ZTE ve Meizu gibi üreticiler sektöre hakim olmaya başladılar.

Aşağıdan yukarıdan yolun sonu görünüyor

Çinli üreticilerin global pazarda güç kazanması bazı şirketlerin iflasın eşiğine gelmelerine neden oldu? Peki bu üreticiler kimler?

Aslında sektörü az çok yakından takip eden herkes, son dönemde düşüşte olan üreticileri az çok gözlemleme fırsatı bulmuştur.

Genel olarak bakıldığında, LG, Sony ve HTC’nin son birkaç yılda muazzam bir kan kaybı yaşadığını söyleyebiliriz.

HTC zaten akıllı telefon bölümünün büyük bir kısmını Google’a sattı. Hindistan ve Çin pazarından çıkma kararı aldı. Yani bu saatten sonra Tayvanlı üretici, sadece fantezi amaçlı pazarda boy gösterecek gibi duruyor.

LG ve Sony cephesinde de işler pek parlak değil. Muhtemelen bu iki şirket de akıllı telefon bölümleriyle ilgili radikal kararlar alabilirler.

Sonuç olarak şu aralar LG, HTC ya da Sony marka bir telefon almak, pek de sağlıklı bir karar olmayabilir.

En ucuz SUV modelleri Mayıs 2019

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Teknoloji Haberleri

İçerik pazarlaması profesyonellerinin yeni odağı yapay zeka!
Ayrılık acısı da yapay zekayla silinecek
Yapay zeka tüm marifetlerini ortaya döktü: Kraliyet ailesi 30 yıl sonra böyle görünecek
İkinci el telefonda dünyadaki 1 trilyon dolarlık pazara açılacağız!
Altyapı bulut hizmetleri 300 milyar dolara koşuyor!