Telegram'dan gizlilik politikası güncellendi: Kullanıcıların bilgileri paylaşılabilecek

Telegram, gizlilik politikasında bir güncelleme yaptı. Pazartesi günü gerçekleştirilen bu güncellemeye göre, kullanıcıların telefon numaraları ve IP adresleri gibi bilgilerin talep edilmesi halinde adli mercilerle paylaşılabileceği belirtildi.

Diyarbakır'da öldürülen 8 yaşındaki Narin Güran'ın akrabalarının sildiği WhatsApp mesajlarının erişilip erişilemeyeceği tartışma konusu olmuşken, Telegram'ın gizlilik politikasında önemli bir güncelleme gerçekleştirildi.

Yeni gizlilik politikasında belirtilenlere göre Telegram, adli makamlardan "Telegram Hizmet Şartları'nı ihlal eden suç faaliyetlerini" içeren bir davada geçerli bir emir alırsa, "talebin yasal bir analizini yapacak" ve bu durumda "IP adresi ile telefon numarasını" ilgili makamlara açıklama hakkına sahip olacak.

Telegram'ın kurucusu Pavel Durov, Telegram kanalında yaptığı açıklamada, "Kötü niyetli kişilerin platformumuzun güvenilirliğini tehlikeye atmasına müsaade etmeyeceğiz" ifadelerini kullandı. Durov, 24 Ağustos Cumartesi günü Paris'in kuzeyindeki Le Bourget Havalimanı'nda Fransız polisi tarafından gözaltına alınmış ve yasa dışı transferler, çocuk pornosu, sahtecilik ve yetkililere bilgi vermemek gibi suçlarla ilgili soruşturmaya tabi tutulmuştu.

Bir süre sonra 5 milyon euroluk kefalet ödeyerek ve Fransa'dan çıkmama şartıyla serbest bırakıldı. Telegram, hükümetlerden gelen taleplerle ilgili attığı adımları çeyrek raporları aracılığıyla kamuoyuna açıklayacağını duyurdu.

Telegram, bugün Facebook, YouTube, WhatsApp, Instagram, TikTok ve WeChat gibi dünyanın en büyük sosyal medya platformlarından biri haline gelmiştir. Gizlilik konusundaki duruşuyla bu platformlardan ayrışmayı başarmıştır. Farklı bölgelerde sunucuları bulunan Telegram'ın merkezi Dubai'dedir ve özellikle Rusya, Ukrayna ve eski Sovyetler Birliği ülkelerinde popülerlik kazanmıştır.

Durov'un kullanıcı verilerini Rus hükümetiyle paylaşmayı reddetmesi sonucunda uygulama 2018'de Rusya'da yasaklanmış, ancak 2021'de bu yasak kaldırılmıştır. Geçen hafta Ukrayna, kamu çalışanlarına, askeri personele ve savunma sektörü çalışanlarına verilen resmi cihazlarda Telegram kullanımı yasağı getirdiğini açıklamış ve bu adımın Rus tehditlerini "en aza indirmek" amacıyla alındığını bildirmiştir.

Telegram, bu gelişmeler üzerine BBC'ye yaptığı açıklamada, "Rusya dahil hiçbir ülkeye kullanıcı mesaj verisi sağlamadığını" vurguladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.