Temu'ya Güçlü Rakip: Sessizce Piyasaya Girdi!

Temu ile benzer şekilde Haul, uygun fiyatlı ürünler sunmayı hedefliyor. Spor ayakkabılar 9,98 dolara, mutfak eşyaları 5,99 dolara, telefon kılıfları ise 2,99 dolara kadar düşebiliyor.

Amazon, yeni platformu Haul’un Kasım ayında faaliyete geçtiğini ve kısa sürede milyonlarca müşteri tarafından ziyaret edildiğini açıkladı.

DÜŞÜK FIYATLI ÜRÜNLER SUNUYOR

Temu ile benzer şekilde Haul, uygun fiyatlı ürünler sunmayı hedefliyor. Spor ayakkabılar 9,98 dolara, mutfak eşyaları 5,99 dolara, telefon kılıfları ise 2,99 dolara kadar düşebiliyor. Ancak, her ürünün fiyatı 20 dolarla sınırlı. 25 dolar ve üzeri alışverişlerde ücretsiz kargo sunulurken, daha yüksek harcamalarda ek indirimler sağlanarak müşteriler daha fazla ürün almaya teşvik ediliyor. "Haul" adı da bu konseptten ilham alıyor.

Haul’un bir diğer öne çıkan özelliği, düşük fiyatlar karşılığında daha uzun teslimat süreleri sunması. Prime üyeleri için bir veya iki gün süren hızlı teslimat yerine, Haul'dan alınan ürünlerin ulaşması genellikle bir ila iki haftayı buluyor.

VERGI AVANTAJIYLA MALIYET DÜŞÜYOR

Platform, ABD’nin 800 dolar altındaki bireysel ithalatlarda gümrük vergisi muafiyeti sağlayan "de minimis" düzenlemesinden yararlanarak düşük fiyat avantajı sunuyor. Bu düzenleme sayesinde harç ve vergi ödemekten kurtulan Haul, daha uygun fiyatlar sağlarken, uzun nakliye sürelerini de bu avantajla dengeliyor.

BÜYÜYEN REKABET ORTAMI

Haul, Temu’nun 2022’de ABD pazarına girişinin ardından yakaladığı büyüme ile aynı tüketici segmentine hitap etmeyi amaçlıyor. GlobalData Retail Genel Müdürü Neil Saunders, Amazon’un bu hamlesinin yalnızca Temu ile rekabet değil, düşük fiyat segmentindeki büyüme fırsatlarını değerlendirmek için atılmış bir adım olduğunu belirtiyor.

Amazon’un bu stratejisi, Çin merkezli PDD Holdings, Alibaba ve TikTok Shop gibi platformların küresel e-ticarette oluşturduğu baskıya bir yanıt olarak görülüyor. Ancak bu iş modelleri, çevresel etkiler ve etik sorunlarla eleştiriliyor. Temu, Sincan bölgesinden gelen ürünlerde zorla çalıştırma iddialarıyla karşı karşıya kalırken, Amazon da depo koşulları ve geri çağrılan kusurlu ürünler nedeniyle incelemelere tabi tutuluyor. Yine de bu sorunların, her iki şirketin de satışlarını ciddi şekilde etkilemediği gözlemleniyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.