Termokar işçileri direnişte

Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu Termokar Isıtma, Soğutma ve Klima Sistemleri A.Ş. işçileri 4 yıldır sendikal hakları için mücadele ediyor.

İşçiler, sendika örgütlenmelerinin engellendiği gerekçesiyle fabrika önünde direnişe geçti.

İşçilerin sendikal haklarına karşı adeta savaş açan patron, bu süreçte 150’ye yakın sendika üyesi işçiyi işten çıkardı. İşçilerin sendikal nedenlerle işten çıkarıldığı mahkeme kararlarıyla ispatlanmıştı. Pandemi döneminde de sendikasızlaştırma faaliyetlerinden geri durmayan şirket yönetimi, ‘ücretsiz izin’ uygulamasından faydalanarak sendika üyesi işçileri aylarca ücretsiz izne göndermiş, sendikanın açıklamasına göre bu işçilerin yerlerine kaçak olarak işçi çalıştırmıştı.

İş müfettişlerinin hazırladığı raporda sendikalı işçilere ayrımcılık yapıldığı, işçilerin ücretsiz izne gönderilme nedenlerinin sendika üyeliği olduğu, işyerinde ücretsiz izni gerektirecek durumun olmadığı, fazla çalışma yapıldığı ve kaçak olarak yabancı işçi çalıştırıldığı tespit edilmiş, patrona idari para cezası kesilmişti.

Sendika ücretsiz izne gönderilen işçiler için “sendikal tazminat, ayrımcılık tazminatı ve yoksun kalınan ücret alacakları” için dava açmış, bu davalarda yakın zamanda lehe kararlar çıkmıştı.

Bu süreç sonunda patronun yeni bir saldırı dalgası başlattığını belirten sendika yönetimi fabrika önünde işçilerin direniş kararı aldıklarını açıkladı.

DİSK Birleşik Metal İş sendikasından yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Gerek ücretsiz izin uygulaması nedeniyle açılan davalarda işçilerin lehine kararların çıkması, devam eden yetki davasında Yargıtay’ın lehimize kararı bozması ve yakın zamanda dava sürecinin lehimizde sonuçlanacak olma ihtimali, işveren tarafından sendikamıza ve üyelerimize karşı yeni bir saldırı başlatılmıştır.

Termokar’da hukuksuz uygulamalara son verilmeli, işçilerin sendika hakkı tanınmalıdır. Mücadelemizi üyelerimiz haklarına kavuşana kadar sürdüreceğiz.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Emek Haberleri

Ünlülerden 1 Mayıs İşçi Bayramı mesajları
AK Parti döneminde 32 bin işçi hayatını kaybetti
Arzu Çerkezoğlu: Özel sektörde çalışan her 100 işçinin 95’i sendikal haklarını kullanamıyor
Ataşehir Belediyesi'nde 30'dan fazla işçi isteği dışında emekli ediliyor
AK Partili belediyenin inşaatında çalışan sendikacılara ev hapsi: