AB'NİN ÇİN'DE ÜRETİLEN ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLERE GETİRDİĞİ İLAVE VERGİLER VE TESLA'NIN AVRUPA FİYAT ARTIŞI
İLAVE VERGİ KARARI VE YANKILARI
Avrupa Birliği (AB), Çin'de üretilen elektrikli otomobillerin Birlik üyesi ülkelere ithalatında 4 Temmuz 2024'ten itibaren yüzde 38,1’e varan oranlarda ilave vergi getirme kararı aldı. Bu karar, Avrupa'daki büyük otomobil üreticilerinden farklı tepkiler alırken, ABD’li elektrikli otomobil üreticisi Tesla’nın da Avrupa fiyatlarında artışa gidebileceği açıklandı.
TESLA'NIN FİYAT ARTIŞI
Tesla, Avrupa’da Model 3'ün fiyatını artıracağını duyurdu. Tesla’nın Avrupa web sitesinde yer alan bildirimde, "İthalattaki potansiyel vergi artışları sebebiyle Model 3’ün fiyatının 1 Temmuz 2024’ten itibaren artması bekleniyor." ifadesi yer aldı. Şirket, fiyat artışının ne kadar olacağı konusunda henüz bilgi vermedi.
AB KOMİSYONU'NUN AÇIKLAMASI
12 Haziran'da AB Komisyonu, Çin'de üretilen elektrikli otomobillere sağlanan sübvansiyonlar nedeniyle başlatılan soruşturma kapsamında geçici önlemleri açıklamıştı. Açıklamada, Çin’den elektrikli araç ithalatında uygulanacak geçici dengeleyici vergilerin seviyesini duyurma kararı alındığı belirtilmişti. Çinli yetkililerle yapılan görüşmelerde etkili bir çözüm sağlanamaması halinde bu geçici vergilerin 4 Temmuz'dan itibaren tüm üye ülke gümrüklerince uygulanmaya başlanacağı, daimi vergi kararı yürürlüğe girene kadar da devam edeceği ifade edilmişti.
İLAVE VERGİ ORANLARI
- BYD: Yüzde 17,4
- Geely: Yüzde 20
- SAIC: Yüzde 38,1
- Ortaklık yapan diğer Çinli elektrikli otomobil üreticileri: Yüzde 21
- Ortaklık yapmayan diğer elektrikli otomobil üreticileri: Yüzde 38,1
TESLA VE DİĞER ÜRETİCİLER
Tesla'nın Çin'de de üretim yaptığı göz önünde bulundurulduğunda, bu firmaya bireysel olarak hesaplanacak bir vergi oranı uygulanabileceği belirtilmişti. Ayrıca, bu aşamada seçim yapılmayan ve Çin'de üretim gerçekleştiren diğer şirketlerin de özel durumlarının değerlendirilmesi talep edilebileceği vurgulanmıştı.
SONUÇ
AB'nin aldığı bu karar, Avrupa'da elektrikli otomobil piyasasında önemli değişikliklere neden olabilir. Çin'de üretilen elektrikli araçlara getirilen yüksek vergiler, Avrupa'daki tüketicilerin bu araçlara olan talebini etkileyebilir ve yerli üreticilere rekabet avantajı sağlayabilir. Tesla'nın Avrupa fiyatlarında artışa gitmesi de bu bağlamda önemli bir gelişme olarak öne çıkıyor.