Tesla'nın insansı robotu Optimus insanlık için tehlike mi?

Elon Musk, Tesla'nın insansı robotu Optimus ile dikkatleri çekiyor. Ancak bu gelişmeler, insansı robotların insanlık için tehlike oluşturup oluşturmadığını sorgulatıyor.

Elon Musk, insansı robotlarıyla tekrar gündemde. Tesla'nın insansı robotu Optimus, son Cybercab lansman etkinliğinde dikkatleri üzerine çekerken, izleyenlerin hayranlıklarını gizlemesi zor oldu. Musk, insansı robotların yakın gelecekte hayatımızda yer alacağını ve "Her şeyi yapabilecekler" açıklamasını yaparak, bu robotların insanlık için tehlikeli olup olmadığını sorgulattı. En büyük endişe, Musk'ın robotlarının silah ve savunma sanayisine girmesiyle ülkeler arasındaki dengeleri alt üst etme potansiyelidir.

POST HUMAN PROJESİ


Araştırmacı-yazar Dr. Ramazan Kurtoğlu, bu tür teknolojik gelişmelere karşı olmadığını, ancak her şeyin iki yüzü olduğunu belirtti. "Musk robotların propagandasını yaparken, aydınlık yüzünü gösteriyor. Ancak bu tür teknolojilerin, tıpkı internet, insansız hava taşıtları, biogenetik ve lazer teknolojileri gibi, karanlık bir yüzü de var. Karanlık unsurlardan biri, daha az maliyet ve post-human projesidir. Yani insan sonrası projenin adım adım gerçekleşmesi," dedi.

ZİHİNLER DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR


Kurtoğlu, "Yapılan araştırmalar sonucunda robotların kendi aralarında algoritmalarla yeni bir dil ürettiklerini biliyoruz ve bunu kendi aralarında kullanmaya başladılar," ifadelerini kullandı. Ayrıca, "İnsanlar zaten sosyal medya üzerinden bedenen ve zihnen dönüştürülmüş durumda," dedi.

İSTİLA TEHLİKESİ


Teknoloji uzmanı Tanol Türkoğlu, "Robotların fiziksel vücutları olduğu için, yapay zekanın seviyesi gölgede kalıyor. Robotun 'aklı' fazla çalışmasa bile fiziksel gücü zarar verebilir. Bu nedenle robotik dünyasındaki her yeni gelişme insanı yapay zekadan daha çok tedirgin ediyor. Acaba bu güç, insanlığın başına bela olabilir mi? Dahası, bir süre sonra robot ordular, dünyayı sahipleri ya da kendileri adına istila edebilir," uyarısında bulundu.

Türkoğlu, "Üretenler para için bunu kalkıp da üretemeyenlere satar mı? Örneğin, başka bir ülkeye ihraç edilen bir Tesla asker robotu, Amerika sınırlarından içeri girdiğinde kendisini otomatik olarak işlevsiz hale getirecek şekilde programlanabilir. Cephede savaşan robotlar fikri teknik değil, mali sebeplerle düşük bir olasılık. Ancak robotik teknolojinin keşif, istihbarat ve nokta atışı operasyon gibi alanlarda kullanılması pratikte daha olası," dedi.

TÜRKİYE'NİN DE OLMALI MI?


Yapay zeka ve robotik teknolojiler uzmanı Müjdat Yumak, "Robotik sistemler ve yapay zeka, her şekilde hayatımıza girdi. Ülkeler, teknoloji veya bilim alanında yaptıkları çalışmalara göre ayakta kalacaklar," şeklinde konuştu. Yumak, "Bu durum, kendi kaynaklarınızı kullanmayı, kendi savunma sanayini kurmayı ve bunu sistemlerinize uygulamayı zorunlu kılıyor. İnsanlar, inanç, maddi zenginlik ve diğer menfaatler için binlerce yıldır savaş halinde. Robotların insan kılığına bürünmüş halleri bazı sektörlerde kullanılıyor. Örneğin, haber sunan veya resepsiyon görevlisi robotlar mevcut," dedi.

HUKUKİ DÜZENLEME GEREKLİ Mİ?


Bilişim Hukuku Derneği Başkanı Avukat Kürşat Ergün, "Sonuç itibarıyla bunlar, yapay zeka modellemesiyle oluşturulmuş akıllı nesneler. Hukuk dünyasında bu nesnelerin hangi hukuki statüye tabi olacağı tartışılıyor. Şu anda somut bir düzenleme yok. Ancak temelde bir kodlama söz konusu. Dolayısıyla bunları üreten, yaratan ve kodlayan kişilere yönelik cezai sorumluluklar getirilmelidir. İlerleyen aşamada yeni düzenlemelerin hayatımıza gireceği kesin," dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.