Araştırmalar, "sofistike" müzik türlerini tercih eden erkeklerin, daha "sofistike" müzik türlerini tercih etmeyenlere göre daha yüksek testosteron düzeylerine sahip olduğunu göstermektedir. Kişilik ve Bireysel Farklılıklar dergisinde yayınlanan çalışma, biyolojinin müzik tercihlerini etkileyebileceğini gösteren ilk çalışmadır.
Testler ve müzik dinleme
Yetmiş altı gönüllüden (37 erkek ve 39 kadın), farklı türlerden beş kategoriye ayrılmış 25 müzik parçasını dinlemeleri istendi: yumuşak, çağdaş, sofistike, yoğun ve gösterişsiz. Daha sonra onları ne kadar keyif aldıklarına göre 19 puanlık bir ölçekte derecelendirdiler. Araştırmacılar testosteron seviyelerini ölçmek için her gönüllüden tükürük örnekleri aldı.
Erkeklerin Müzik Tercihleri ve Testosteron İlişkisi
Kadın gönüllüler arasında göz ardı edilebilir farklılıklar olsa da, araştırmacılar erkek gönüllülerde testosteron düzeyleri ile belirli müzik türlerine yönelik tercihler arasında, özellikle de "sofistike" veya "sofistike olmayan" müzikten hoşlanıp hoşlanmadıkları arasında önemli bir korelasyon olduğunu bildirdi. Testosteron düzeyi daha yüksek olan erkeklerin soft rock ve heavy metal gibi türleri tercih etme olasılıkları çok daha yüksekti, seviyesi düşük olanlar ise klasik ve caz müziğine daha fazla ilgi gösterdi.
Testosteronun müzik tercihlerine etkisi
Hirokazu Doi, Nagasaki Üniversitesi'nden bir katılımcı olarak, testosteronun bu ilişkide beyindeki etkileriyle ilgili olduğunu düşünmektedir, özellikle de duygusal işlemlemeyle ilgili bölgelerde, örneğin amigdala gibi bölgelerde.
Kişilik ve müzik tercihi
Ayrıca, testosteron seviyesi yüksek erkeklerin genellikle daha asi ve anti-otoriter olduğunu, bu nedenle heavy metal ve soft rock gibi türlerin onların asi doğalarına daha çekici gelebileceğini belirtildi.
Müzik tercihlerini şekillendiren hormonlar
Urs Nater, Viyana Üniversitesi'nden bir katılımcı olarak, "testosteron muhtemelen müzik tercihinin küçük bir yönüdür" demiş ve eğer bu sonuçlar doğrulanırsa, diğer hormonların da müzik tercihlerimizi şekillendirmede rol oynadığının kuvvetle muhtemel olduğunu söylemiştir. Daha önceki araştırmalar müzik zevkini kişilik tipiyle ilişkilendirmiş ve farklı hormonların müzik tercihlerine etki edebileceğini göstermiştir.