Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda, Lübnan'daki Türk askerinin görev süresinin bir yıl daha uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi kabul edildi. Bu kararla, Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü (UNIFIL) kapsamında Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) unsurları, 31 Ekim 2024 tarihinden itibaren bir yıl daha Lübnan'daki BM görevine katılacak. Tezkere, Türk askerinin UNIFIL kapsamında görevine devam etmesine olanak tanırken, görev süresi, kapsam ve diğer düzenlemeler Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek.
AKAR: "MİLLİ ÇIKARLARIMIZI KORUYORUZ"
TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar, tezkereyi savunarak, Türkiye'nin BM misyonuna katkı sağlarken aynı zamanda milli çıkarlarını korumayı da hedeflediğini vurguladı. Akar, Lübnan’daki istikrarın sağlanmasına katkıda bulunmanın, bölge barışı açısından önemli olduğunu ifade etti.
TEZKEREYE DESTEK GENİŞ TABANLI
Tezkere, iktidar partisi AK Parti'nin yanı sıra MHP, CHP, Saadet Partisi, DEVA Partisi ve İYİ Parti tarafından da desteklendi. Siyasi partiler, bölge barışına katkı sağlamanın önemine vurgu yaparak tezkerenin arkasında durdular. Ancak tezkereye karşı çıkan partiler de oldu.
MUHALEFETTEN ELEŞTİRİLER
DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Berdan Öztürk, BM'nin bölgedeki etkisizliğine dikkat çekerek, "İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırıları sürerken UNIFIL'in etkisizliği ortada. Türkiye'nin bu misyona katkısı sadece simgesel bir katkı olarak gözüküyor." dedi. Öztürk, Lübnan’daki barışa dair daha somut adımların atılması gerektiğini belirtti.
EMEP Antep Milletvekili Sevda Karaca ise tezkereye dair eleştirilerini sert bir şekilde dile getirdi. Karaca, Türkiye'nin İsrail'le ilişkilerine değinerek, "50 ülkenin askerlerinin Lübnan’a gönderilmesi barışı sağlamıyor, Siyonist İsrail Ordusunu durdurmuyor. BM Güvenlik Konseyi ve onun güdümündeki devletler barışı sağlayamaz." ifadelerini kullandı.
TÜRK ASKERİNİN GÖREVİ 2006'DAN BERİ DEVAM EDİYOR
Türkiye'nin Lübnan’daki UNIFIL görevine katılımı, 2006 yılında TBMM kararıyla başlamıştı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararı çerçevesinde oluşturulan uluslararası barış gücü, 50'den fazla ülkenin katkısıyla Lübnan’da görev yapıyor. Ancak BM’nin bu bölgedeki varlığı, İsrail ve Lübnan arasındaki çatışmasızlığı tamamen sağlayabilmiş değil. Bugün itibarıyla 10 binden fazla asker, bölgedeki barış misyonuna katkı sağlıyor.