Bakanlık, perakende ticarette giderek artan mesafeli satışların, tüketiciler için hızlı ve pratik bir alışveriş yöntemi sunduğunu ancak bu alışverişlerde ürünleri fiziksel olarak görme veya kontrol etme imkanının olmaması ve satıcı ile doğrudan iletişim kurulamadığı gibi unsurların, tüketicilerin istismara karşı savunmasız duruma gelmelerine yol açtığını belirtti.
Bu tür alışverişlerde tüketicilerin doğru ve eksiksiz bilgilendirilmesinin yanı sıra, sözleşmeden cayma ve ürün teslimi ile ilgili hakların önemine vurgu yapılan açıklamada, bu hakların Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği ile koruma altına alındığı ifade edildi.
Bakanlık, bu yıl içinde tüketicilerden gelen başvurulara dikkat çekti. Açıklamada şu bilgiler verildi:
"Tüketicilerin ekonomik çıkarlarının korunması amacıyla, özellikle ürünlerin stokta bulunmadığı gerekçesiyle yapılan sipariş iptalleri, satın alınan ürünlerin mevzuatta belirtilen süreler içinde teslim edilmemesi ve bu sürelerin aşılması gibi konularda, tüketici mağduriyetleri artış göstermiştir. Bakanlık, bu tür durumlarla ilgili inceleme ve denetimlerde bulunmuş ve 2024 yılının ilk yarısında denetlenen 42 firmadan mevzuata aykırı uygulamalarda bulunan 40 firmaya toplamda yaklaşık 230 milyon lira idari para cezası uygulanmıştır."
Dolandırıcılık suistimalleri açısından da değerlendirme yapılmış olup, 7 firmanın faaliyetlerinin Türk Ceza Kanunu’na göre dolandırıcılık suçu kapsamında ele alındığı bildirildi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
"İnceleme sonuçlarına ek olarak, 7 ayrı soruşturma raporu hazırlanmış ve ilgili cumhuriyet başsavcılıklarına iletilmiştir. Tüketici haklarının korunması ve haksız rekabetin önlenmesi amacıyla Bakanlık, bundan sonra da Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği ve diğer mevzuat çerçevesinde kapsamlı ve yaygın denetimler yapmayı sürdürecektir."