Ticaret Bakanlığı’ndan 815 Milyon Liralık Ceza Yağmuru!

Ticaret Bakanlığı, tüketiciyi mağdur eden faaliyetlere karşı bu yılın 8 ayında yürüttüğü denetimlerde 815 milyon lira ceza uyguladı. Denetimler, sözleşmelerden reklamlara, ürün güvenliğinden fiyat etiketlerine kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor.

Ticaret Bakanlığı, 2024 yılının ilk 8 ayında gerçekleştirdiği denetimlerde toplam 815 milyon 323 bin 796 lira idari para cezası kestiğini duyurdu. Bakanlığın Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen denetimler, tüketicilerin mağdur olmasına yol açabilecek faaliyetlerin tespit edilmesi ve engellenmesine yönelik olarak aralıksız devam ediyor.

Denetimler kapsamında, tüketicilerin taraf olduğu sözleşmeler, reklamlar, haksız ticari uygulamalar, ürün güvenliği ve fiyat etiketlerine odaklanıldı. Ağustos ayında kesilen ceza miktarı ise 79 milyon 580 bin 960 lira oldu.

SÖZLEŞME İHLALLERİ BAŞTA GELİYOR

Bakanlıktan yapılan açıklamada, özellikle mesafeli sözleşmeler, abonelik ve iş yeri haricinde kurulan sözleşmeler, ön ödemeli konut satışları, devre tatil, paket tur ve bankacılık hizmetlerine yönelik denetimlerde ciddi aykırılıklar tespit edildiği vurgulandı. Bu alandaki ihlallere toplamda 432 milyon 389 bin 365 lira ceza kesildi.

ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE REKLAM DENETİMLERİ

Tekstil, ayakkabı, oyuncak, kırtasiye, çocuk bakım ürünleri ve deterjan gibi tüketici ürünlerinin piyasaya güvenli şekilde arz edilmesini sağlamak amacıyla yapılan denetimlerde 16 milyon 386 bin 452 lira ceza uygulandı. Ayrıca, reklamlar ve haksız ticari uygulamalara ilişkin ihlaller için ise 165 milyon 41 bin 612 lira ceza kesildi.

TAŞRA DENETİMLERİ

Taşra teşkilatlarının yürüttüğü fiyat etiketi denetimleri de önemli bir yer tutuyor. Lokanta, restoran, kafe, pastane gibi hizmet sektöründeki işletmelere yönelik denetimlerde tespit edilen aykırılıklar sonucunda 201 milyon 506 bin 367 lira ceza kesildi.

Ticaret Bakanlığı, tüketicilerin güvenli ve kaliteli hizmet almasını sağlamak amacıyla denetim ve mevzuat çalışmalarının titizlikle sürdürüleceğini vurguladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.