Temsilciler Meclisi'nde yapılan oylamada, Çin merkezli ByteDance şirketinin sahibi olduğu popüler sosyal medya platformu TikTok'un ABD'deki varlıklarının başka bir şirkete satılmaması durumunda ülkede yasaklanmasını içeren yasa tasarısı kabul edildi.
ABD'nin TikTok ile süregelen mücadelesi yeni bir boyut kazanıyor. Temsilciler Meclisi'nde bugün TikTok'a ilişkin önemli bir karar alındı. Meclis'te gerçekleştirilen oylamada, Çin merkezli ByteDance şirketinin sahibi olduğu TikTok'un ABD'deki faaliyetlerinin başka bir şirkete devredilmemesi durumunda ülkede yasaklanmasını içeren yasa tasarısı, 58'e karşı 360 oy ile kabul edildi.
Yasa tasarısına göre, ByteDance'ın TikTok'u satmasına yönelik bir süreç 6 aydan 1 yıla kadar uzatılabilecek. Ayrıca, ABD Başkanı Joe Biden'ın satış konusunda ilerleme kaydedildiğini tespit etmesi durumunda satış süresi 90 gün daha uzatılabilecek.
Temsilciler Meclisi'nden geçen yasa tasarısı, Senato'da yapılacak oylamanın ardından Biden'ın onayına sunulacak.
Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Michael McCaul, oylamanın ardından yaptığı açıklamada, "Bu tasarı, Amerikalıları ve özellikle de Amerikalı çocukları TikTok uygulamasındaki Çin propagandasının kötü etkisinden koruyor. Bu uygulama, Amerikalıların telefonlarında bir casus balonudur" ifadelerini kullandı.
TikTok ise, bu hafta başında yaptığı açıklamada, "170 milyon Amerikalının ifade özgürlüğünü ayaklar altına alacak, 7 milyon işletmeye zarar verecek ve ABD ekonomisine yılda 24 milyar dolar katkıda bulunan bir platformu kapatacak bir yasak tasarısını bir kez daha araya sıkıştırmak için önemli dış ve insani yardım kılıfını kullanması talihsiz bir durumdur" şeklinde tepki göstermişti.
ABD Başkanı Biden ise, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, "Eğer yasayı geçirirlerse, onaylayacağım" şeklinde konuşmuştu.