TİM Başkanı Mustafa Gültepe: Kurun enflasyon oranında artması gerekiyor

Gültepe, istişare çağrısı yaparak "Düzenlemeler 'ben yaptım oldu' şeklinde olmamalı" şeklinde konuştu

Dolar'ın güçlenmeye devam ettiği ortamda Dolar/TL'nin stabil seyretmesi tartışılmaya devam ederken Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe "Kurun enflasyon oranında artması gerekiyor" dedi.

Euro/TL'de son dönemlerde yaşanan dalgalı seyir ve dolar endeksinin diğer para birimlerine karşı yükselmeye devam etmesine rağmen Dolar/TL'de son dönemde stabil seyretmesi en son İngiliz bankası Barclays'in raporunda gündem olmuştu. Barclays, TL'deki istikrarının "sürdürülebilir olmadığını" belirtmişti. 

Bloomberg HT'ye değerlendirmelerde bulunan TİM Başkanı Gültepe, Dolar/TL'ye dikkat çekerek "Rekabetçiliğimizi koruyabilmemiz için girdi maliyetlerini kontrol altına almak gerekiyor. Enflasyon dikkate alındığında kurun bu seviyelerde olmaması gerekiyor. Kurun enflasyon oranında artması gerekiyor. Kurun üreticilere destek çıkması gerekiyor. Aylık enflasyon yüzde 2 ise kurun da o seviyede artması gerekiyor. Hazırgiyim sektöründen biri olarak şunu söyleyeyim, Türkiye'de birçok yatırım yapıldı. Çarkların dönmesi lazım, dünyaya satış yapmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"Düzenlemeler 'ben yaptım oldu' şeklinde olmamalı"

Gültepe, "İhracatı ilgilendiren düzenlemeler istişari olarak yapılmalı, 'ben yaptım oldu' şeklinde yapılmamalı. Düzenlemelerde her ihracatçıyı aynı kefeye koymamak gerekiyor. Önemli olan burada sanayiciyi dinleyerek kredi imkanlarını artırmak. Psikolojik olarak finansmanın önünü açmalıyız. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Eximbank'a acilen fonlama sağlamalı" diye konuştu. 

TİM Başkanı, ihracattaki yavaşlamayla ilgili "Almanya Türkiye'nin en büyük ihracat pazarlarının başında geliyor. Dolayısıyla Avrupa'nın görünümü Türkiye ihracatı üzerinde etkili oluyor. Girdi maliyetlerinin yüzde 50'sinin dolar satışlarının yüzde 50-60'ının euro olduğu yerde paritedeki makas bizi etkiliyor. Bizim ihracatımızda paritenin etkisi 12 milyar dolara yakın. Bu durum bizim rekabetçiliğimizi düşürüyor" değerlendirmesini yaptı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.