Timur Cihantimur'un Türkiye'ye İadesi Davası: Avukatlar Hukuki Temellere İtiraz Ediyor

Timur Cihantimur ve annesi Eylem Tok'un Türkiye'ye iadesi Boston'daki mahkemede tartışılıyor. Cihantimur'un avukatları, Türkiye'nin iade talebinin hukuki temele dayanmadığını ve müvekkillerinin serbest bırakılması gerektiğini savunuyor.

Timur Cihantimur ve annesi Eylem Tok'un Türkiye'ye iadesi, Boston Bölge Mahkemesi'nde devam eden bir davanın konusu oldu. Cihantimur'un İstanbul'da trafik kazası sonucu bir kişinin ölümüne ve dört kişinin yaralanmasına neden olması üzerine Türkiye tarafından iade talep ediliyor. 

Timur Cihantimur ve annesi Eylem Tok'un Türkiye'ye iadesiyle ilgili dava, Massachusetts eyaletindeki Boston Bölge Mahkemesi'nde devam ediyor.

Cihantimur, İstanbul'da 1 Mart gecesi ehliyetsiz araç kullanarak Murat Aci'nin ölümüne ve dört kişinin yaralanmasına yol açmıştı.

Savcılık, Eylem Tok'un iadesi için bir karar taslağı sundu ve hakimin onayını bekliyor. Cihantimur'un avukatları ise müvekkillerinin şartlı tahliye edilerek serbest bırakılması için mücadele ediyor.

VOA Türkçe'den Can Kamiloğlu'nun haberine göre; Avukatlar Martin G. Weinberg ve Victoria Kelleher, mahkemeye sundukları dilekçede Türkiye'nin iade talebinin iki ülke arasındaki suçluların iadesi anlaşması kapsamında olmadığını öne sürdü. Avukatlar, Türkiye'nin Cihantimur hakkında henüz bir iddianame hazırlamadığını ve yalnızca arandığını belirterek, bu nedenle iade talebinin geçersiz olduğunu savundular.

Avukatlar, anlaşmanın, devam eden soruşturmalarla ilgili aranan kişilerden ziyade suçlanan kişilerin iadesini öngördüğünü ifade etti. Önceki iade davalarında, talep eden tarafın başka bir ülkedeki cezai suçlamaları kanıtlaması gerektiği belirtilmişti. Türkiye, Cihantimur hakkında bir iddianame hazırlamamış veya resmi bir suçlama yayımlamamış, yalnızca taksirle öldürme ve yaralama suçlarından yargılanmak üzere arandığını ifade etmiştir.

Avukatlar ayrıca, Türkiye'nin iade talebinde Cihantimur'un ABD vatandaşı olduğunun belirtilmediğine ve yalnızca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğuna vurgu yaptı. Cihantimur'un yaklaşık iki aydır tutuklu olduğunu ve Türkiye'nin iade talebinin reddedilmesi gerektiğini belirttiler.

Avukatlar, "Cihantimur, yaklaşık iki aydır hapsedilmiştir. Anlaşmanın 4. maddesine göre, taraflardan hiçbiri, kendi vatandaşlarını iade etmekle yükümlü değildir. Türk avukatlarının değerlendirmelerine göre, ABD Türkiye vatandaşı bir gencin iadesini talep etseydi, Türkiye kendi vatandaşının ABD'ye iadesine izin vermeyecekti. Bu nedenle Türkiye'nin iade talebi reddedilmeli ve Cihantimur serbest bırakılmalıdır," şeklinde ifade ettiler.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.