Maraş merkezli 11 ili etkileyen 6 Şubat Depremi’nde 35 kişinin hayatını kaybettiği Ezgi Apartmanı ile ilgili bilirkişi raporu tamamlandı. Raporda müteahhidin ve binanın alt katındaki Kervan Pastanesi’nin taşıyıcı sistemlere zarar verdiği, yıkımda asli kusurlu oldukları tespit edildi. Kervan Pastanesi’nin sahipleri firar etti. Savcılık yakalama kararı çıkardı.
Maraş’ın Onikişubat ilçesindeki Ezgi Apartmanı, depremin ilk saniyelerinde yıkılmıştı. 1996’da inşa edilen binadaki dairelerin yarısı Kervancıoğlu ailesine aitti. Sami Kervancıoğlu aynı zamanda Maraş’ta 4 şubesi bulunan Kervan Pastaneleri’nin sahibiydi.
SİYASİ GÜCÜ VARDI
Ezgi Apartmanı’nın giriş katındaki Kervan Pastanesi, 2017 yılında kapıcı dairesini de içine alarak genişletilmiş, havalandırma için perde duvara iki büyük delik açılmıştı. Pastanenin asma katına çıkan bir asansör tabliye kırılıp yerleştirilmişti. Yeni merdiven yapmak için kiriş ve döşemeler kesilmişti. Su boruları için kirişlerde delikler açılmıştı. Apartman yöneticisi Mustafa Doğruoğlu, o dönem bu tahribatın fotoğraflarıyla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvurmuştu. Gelen yanıtta tadilatın binaya zarar vermediği, imar affından faydalandığı anlatılmıştı. Yönetici Doğruoğlu da depremde eşi ve iki evladıyla hayatını kaybetti. Depremden sonra Kervan Pastanesi’ndeki tadilatta binaya verilen zararın fotoğrafları, belgeleri ortaya çıktı. Ancak Sami Kervancıoğlu, eski MÜSİAD Başkanı’ydı. Zengindi ve siyasi gücü vardı. Hiç tutuklanmadı. Nurgül Göksu ise Ezgi Apartmanı’nda Sami Kervancıoğlu’nun kiracısı olan avukat oğlu Ahmet Can Zabun, gelini avukat Nesibe Zabun ve henüz 6 aylık torunu Asude’yi kaybetmişti. Cenazelerini depremden 8 gün sonra enkazdan almıştı. Bir ay sonra binanın enkazının delil toplanmadan kaldırıldığını gördü. Enkazın başında nöbet tutarak kesilen bir kolonu, tabye kırılarak binaya yerleştirilen asansör parçalarını buldu ve görüntüledi. Savcıları çağırarak tutanaklar tutturdu. Acılı anne adalet mücadelesi verirken Kervan Pastanesi’nin avukatlarının hakaretlerine uğradı. Ama vazgeçmedi.
3 KİŞİ HAKKINDA KARAR
Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı, Ezgi Apartmanı ile ilgili Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği’nden bilirkişi raporu istemişti. 7 öğretim üyesinin hazırladığı rapor cuma günü savcılığa ulaştı. Raporda binayı inşa eden müteahhit ve tadilat yapan Kervan Pastanesi’nin yıkımda asli kusurlu oldukları belirtildi.KTÜ’nün raporunda, pastanenin perde duvarında havalandırma için delikler açıldığı, zemin kat ile asma kat arasında fretli kolonun kesildiği, pastanenin servis asansörü için tabliyede statik ve mimari projede bulunmayan bir boşluk açtığı anlatıldı. Bunlar izinsiz ve projesiz yapılmıştı. Müteahhit ise zemin etüdü yaptırmamıştı. Rapora göre; binada temel kirişler donatı alanı açısından yetersizdi. Binada kaçak bir kat da vardı. Binada yıkıma neden olan eksiklikler ve dış müdahaleler konusunda Fenni mesul de asli kusurlu bulundu. Fenni mesul Mehmet Tekin tutuklandı. KTÜ’nün raporu üzerine Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı, Kervan Pastanesi’nin sahipleri Sami Kervancıoğlu ve Mustafa Pekel’in, mevcutlu olarak savcılığa getirilmesi talimatı verdi. Ancak polisler Sami Kervancıoğlu ve Mustafa Pekel’i kayıtlı adreslerinde bulamadı. Telefonlarını da açmadılar. Bunun üzerine savcılık Kervan Pastanesi’nin sahipleri ve binanın müteahhidi Yakup Aktaş hakkında da yakalama kararı çıkardı. Aylardır adalet mücadelesi veren Nurgül Göksu ise karmaşık hisler içinde. “Aylardır sadece çocuğumun, gelinimin, torunumun kanı yerde kalmasın diye yaşıyorum. Uyumadım, yemedim, içmedim, adalet istedim. Delilleri buldum. Şimdi onlar adaletten kaçıyor. Müteahhit, Kervan Pastanesi, yetkililer, 35 insanın ölümünde kimin sorumluluğu varsa cezasını çeksin” dedi.