Tıp Bayramı’nda ‘Giderlerse gitsinler’ dedikleri doktorları itip kaktılar

Sağlık çalışanları ‘Büyük G(ö)REV’ eylemi başlattı. Taksim’deki Atatürk Anıtı’na çelenk bırakmak isteyen sağlıkçıları polis itip kakarak engelledi. Müdahalede 89 yaşındaki Prof. Erdinç Köksal’ın yere düşmesine sebep oldu.

Türk Tabipler Birliği’nin (TTB) sağlık çalışanlarının yaşadıkları sorunlar ve sağlık hakkına erişimin önündeki engellerin kaldırılması talebiyle 14-15 Mart tarihlerini kapsayan ‘Büyük G(ö)REV)’ eylemi başladı. Sağlık çalışanlarının greve gitmesi üzerine hastaneler boş kaldı.

Greve katılımın yüksek olduğu gözlenirken hastanelerde sadece acil bölümler çalışıyor. Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde bir araya gelen sağlık çalışanları ise Tarkan’ın “Geççek” şarkısı eşliğinde eylem yaptı.

14 Mart Tıp Bayramı vesilesiyle Taksim Atatürk Anıtı’na çelenk bırakmak isteyen İstanbul Tabip Odası üyeleri ise polis tarafından engellendi. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ‘Giderlerse gitsinler’ dediği doktorlar, Tıp Bayramı’nda itilip kakıldı.

Polisin anıtta müdahalesi sırasında arbede çıktı. O sırada, 89 yaşındaki Profesör Erdinç Köksal yere düştü. Köksal, “89 yaşındayım. Bende kalp pili var. Hakkımızı korumak için buradayız. Keşke bu günleri görmeseydim” diye tepki gösterdi.

 
İSTANBUL | OKMEYDANI’NDA SAĞLIK EMEKÇİLERİ İŞ BIRAKTI: HİÇBİR YERE GİTMİYORUZ

Evrensel’de yer alan habere göre, Okmeydanı Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesinde ve Okmeydanı Ağız Diş Hastanesinde iş bırakan sağlık emekçileri “Emek bizim söz bizim, hakkımız olanı istiyoruz hiçbir yere gitmiyoruz” dedi.

Türk Tabipleri Birliğinin İstanbul Diş Hekimleri Odası, İstanbul Eczacı Odası, İstanbul Veteriner Hekimler Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Genel Sağlık-İş ve Dev Sağlık İş Sendikasıyla ortak yaptığı açıklamaya Hekim-Sen ve Hekim Birliği Sendikası da destek verdi.

‘SORUMLU YANLIŞ SAĞLIK POLİTİKALARI’

Okmeydanı Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi önünde mesleklerinin itibarsızlaştırılmasına karşı, hakları için 14-15 Mart’ta g(ö)reve giden sağlık emekçileri adına konuşan TTB Temsilcisi Nazmi Algan, “Sorunlarımızın çözümü ancak kendi mücadelemizle olacaktır. İşte bu nedenle emeğimiz için, haklarımız için, sağlığımız için, acil taleplerimizin karşılanması için 14-15 Mart 2022 Pazartesi ve Salı günleri bütün Türkiye’de, bütün sağlık kurumlarında g(ö)rev’deyiz! Emeğimizin karşılığını alamadan her geçen gün umutsuzluğa sürüklenirken, tüm bu yaşadıklarımızın sorumlusunun yıllardır uygulanan yanlış sağlık politikaları olduğunu biliyoruz” dedi.

‘EMEK BİZİM SÖZ BİZİM’

“Oylama değil hakkımızı istiyoruz” diyen Algan, “Şiddetin olmadığı, malpraktis baskısı altında ezilmediğimiz insanca çalışma koşulları, emekliliğimize yansıyacak insanca ücret istiyoruz.Halkın sağlığı için en az 20 dakika muayene süresi ayırabildiğimiz, hastaların aylarca randevu sırası beklemediği nitelikli sağlık hizmeti sunmak istiyoruz. Yaşama adanmış bir mesleğin onurlu mensupları olarak hakkımızın gasp edilmesine, kötü çalışma koşullarına, sefalet ücretlerine karşı ‘Sağlıklı Bir Gelecek Ellerimizde, Emek Bizim Söz Bizim’ diyerek mücadele etmeye devam edeceğiz. Bu haklı ve onurlu mücadelemizde; bütün hastalarımızın, toplumun desteğini bekliyor; sağlığımıza birlikte sahip çıkmaya davet ediyoruz” diye konuştu.

Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde iş bırakan sağlık emekçileri yaptığı açıklamayla “Vazgeçmiyoruz oyalama değil hakkımızı istiyoruz” dedi.

‘İNSANCA YAŞAYACAK ÜCRET İSTİYORUZ’

İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Osman Küçükosmanoğlu açıklama öncesi yaptığı konuşmayla, “Bilgi birikimimizle insanlığa hizmet için çalışıyoruz, biz yıllar içinde ‘Doktorları ağaca bağlayın da kaçmasın’ diyen devlet başkanlarını da ‘doktorların gözü doymaz’ diyen kasaba siyasetçilerini de ‘paracı doktorlar gürültü yapıyor ‘ diyen sağlık yöneticilerini gördük görüyoruz. Hepsi gitti biz kaldık meslek ve meslek onurumuz kaldı. Bugün de hiçbir yere gitmiyoruz” dedi.

Sağlık çalışanları adına ortak açıklama yapan İstanbul Tabip Odası Üyesi Mustafa Ersözlü Şiddetsiz güvenli bir çalışma ortamı için yeni ve etkili sağlıkta şiddet yasası çıkarılsın diyerek, “Mobing ve baskılar son bulsun, performans ek ödeme değil, insanca yaşamaya yetecek, yoksulluk sınırı üzerinde emekliliğe yansıyacak temel ücret istiyoruz” diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.