TİP sözcüsü Sera Kadıgil: Kur korumalı ucubeyle zenginlere 85 milyar ödeyip, işçileri ölüme gönderiyoruz!

"İşçilerin yaşaması için gereken paranın 103 katını faize ödedik"

Türkiye İşçi Partisi (TİP) sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil katıldığı televizyon programında 41 işçinin yaşamını yitirdiği maden kazasıyla ilgili hükümetin izlediği politikaları eleştirerek, “TTK’daki tüm madencilerin ölmemesini sağlamak için harcayacağımız para sadece 2 milyar TL. Bütçe açığı 660 milyar TL. Son 9 ayda ödediğimiz faiz 207 milyar TL” dedi.

TİP Sözcüsü Kadıgil, TELE1 televizyonunda Gökmen Karadağ’ın modere ettiği “Açıkça” isimli programda, yaşanan maden kazasının tek sorumlusunun AKP’nin izlediği politikalar ve tercihler olduğunun altını çizdi.  Kadıgil, gereken önlemlerin alınması durumda iş kazalarının yaşanmayacağını  vurgulayarak “Bir işçinin tepeden tırnağa teknolojik olarak donatılması, bütün güvenlik önlemlerine sahip olması  ve dolayısıyla ölmemesinin sağlanması için gereken para batırdıkları ekonomi verileriyle 15 bin dolar  yani 278 bin TL. Bütün TTKda çalışan personel sayısı 7 bin. Yani 7 bin kişinin hayatının devlete maliyeti 2 milyar TL.  Hadi Sayıştay’ın uyarılarını dikkate aldılar diyelim az işçi değil çalıştırmaları gereken kadar işçi çalıştırdılar. Hadi   fazlasını çalıştırdılar TTK’da 70 bin işçi çalıştırdılar diyelim. Maliyeti 20 milyar TL.70 bin işçi ölmesin diye ödeyeceğimiz para sadece 70 bin TL.  Peki biz paraları nereye ödüyoruz bir bakalım.  Atanmış memur Fuat Oktay daha yeni açıkladı.  Bütçe açığı 660 milyar TL. Son 9 ayda ödediğimiz faiz 207 milyar TL. Doları olan zenginlere kur korumalı ucube ile ödediğimiz para sadece 7 ayda 85 milyar TL.  Müteahhitlere döviz garantili sistemle ödediğimiz kuş uçmaz kervan geçmez havalimanları için ödediğimiz 19 Milyar TL. Sadece bir müteahhit daha az yese, madenciler ölmeyecek. Durum bu kadar açık ve net” ifadelerini kullandı.

Kadıgil 20 yıllık Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarında devleti bir şirket gibi yönetmek anlayışının geldiği noktayı “Bir yüzükle gelip karun kadar zengin olan Şahsın, kendisi, çocukları, müteahhitleri, patronları, yanaşmaları, bir eli yağda bir eli balda ejder meyveli smoothielerle beslenirken, insanlarımız bunları finanse edebilmek için ölüyor” dedi.

“Bu insanlar şehit değil maktul”

Madencilerin şehit sayılması tartışmasına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Kadıgil, “Bu insanlara şehit değil maktül! Madencilerin şehit sayılabilmesi için yaptığınız düzenleme sadece 2003- 2014 yıllarını kapsıyor. Bütün itirazlara rağmen süre sınırını kaldırmadınız. Şimdi yine aynı vaatler daha önce ölen madencilere hangi hakları verdiniz?  Yakınlarına ne sağladınız?” diye sordu. 

“AKP’nin gizli ajandası tüm madenleri özelleştirmek”

TİP Sözcüsü Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetinin gizli ajandasının bütün maden işletmelerini özelleştirmek olduğuna vurgu yaparak  “ Kozlu’da 8 işçinin failinin terfi almasının başka bir anlamı olamaz. Şimdi devlet maden işletmez diyecekler. Tıpkı devlet şeker, kağıt üretmez deyip şeker ithal edecek duruma bizi getirdikleri gibi, madenleri de patronlarara peşkeş çekecekler” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Ankara'nın 40 senedir bitmeyen oteli satıldı: Yeni sahibi çok tanıdık bir isim!
Sadece o şehirde bulunuyor, ‘Osmanlı domatesi’ deniyor: 22 çeşidi 250 bin tane bulunuyor!
129 senedir şifa dağıtıyor fakat kimse bilmiyor! Dünyanın en şifalı suyu oradan fışkırıyor
Hatay’da hak sahipliği itirazları için 15 gün süre tanındı
Modanın odağı: Met Gala gecesi heyecanı! Birbirinden ünlü markalar göz kamaştıracak!