BDDK VERİLERİNE GÖRE TL MEVDUAT HACMİ 10 TRİLYON LİRAYI AŞTI
25 Ekim itibarıyla standart TL mevduat hacmi, 10 trilyon lirayı geçerek toplam içindeki oranı yüzde 55,78 ile son yedi yılın zirvesine ulaştı. Sıkı para politikası ve artan mevduat faizleri, döviz kurlarının yatay seyri ve dalgalı borsa koşulları, vatandaşları TL mevduata yönlendirdi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) verilerine göre, standart TL mevduatın toplam mevduat içindeki oranı, 25 Ekim haftasında yüzde 55,78 olarak kaydedildi; bu, 17 Ekim 2017'deki yüzde 56,13’ten sonra görülen en yüksek seviyedir.
Standart TL mevduat hacminin 10 trilyon lirayı aşmasına karşın, kur korumalı mevduatın oranı yüzde 7,63’e, döviz mevduatının oranı da yüzde 36,6’ya geriledi. Merkez Bankası, enflasyonla mücadele kapsamında TL’ye güveni yeniden kazandırmayı amaçlarken, kur korumalı mevduattan çıkış stratejisini sürdürüyor. Döviz kurlarındaki yükselişi sınırlamak için döviz satışlarını azaltan Merkez Bankası, son dönemde döviz alımlarını da düşürmüştür.
Kur korumalı mevduatın hacmi 1,37 trilyon liraya gerilerken, TL’ye olan ilginin artması, kredi derecelendirme kuruluşları tarafından olumlu karşılanıyor. Ekonominin yeniden dengelenmesinde, hanehalkının dövizden TL’ye geçiş yapmasının önemli bir itici güç olduğu vurgulanıyor ve bu durum Merkez Bankası'nın döviz biriktirmesine katkı sağlıyor.
Son veriler ışığında, hanehalkının TL’ye yönelmesiyle toplam mevduat içinde standart TL mevduatın payı ve hacmi artış gösterdi. 25 Ekim haftasında standart TL mevduat hacmi 10 trilyon 50,6 milyar liraya ulaşırken, toplam mevduat ise 18 trilyon 19 milyar liraya çıktı. Böylece, toplam mevduat içinde standart TL mevduatın oranı yüzde 55,78'e, kur korumalı mevduatın oranı yüzde 7,63'e ve yabancı para mevduatının oranı da yüzde 36,6'ya düştü.