TMMOB'dan bakanlığa dava: 'Munzur Gözeleri yapılaşmaya açılacak'

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Munzur Gözeleri'nin koruma statüsü değişikliğine itiraz ederek mahkemeye başvurdu. TMMOB Hukuk Müşaviri Ferhat Çelepkolu, bölgenin "Kesin Korunacak Hassas Alan" olarak ilan edilmesi gerektiğini vurguladı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Munzur Gözeleri'nin koruma statüsündeki değişikliği mahkemeye taşıdı. TMMOB Hukuk Müşaviri Ferhat Çelepkolu, bu değişiklikle Munzur Gözeleri'nin yapılaşmaya açılabileceğine dikkat çekerek, alanın "Kesin Korunacak Hassas Alan" olarak ilan edilmesi gerektiğini belirtti.

Munzur Gözeleri, 2003 yılında Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 1. Derece Doğal Sit Alanı olarak tescillenmişti. Ancak, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 28 Temmuz 2023 tarihinde yaptığı duyuruyla Munzur ve Pülümür vadilerinin vadi tabanları ile Munzur Gözeleri'nin bulunduğu alanı "Nitelikli Doğal Koruma Alanı" olarak tescil etti. Ardından, 29 Ağustos 2023'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla bu bölgelerin "Korunacak Nitelikli Alan" olarak ilan edildiği kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

Gazete Duvar'dan Duygu Kıt'ın haberine göre, TMMOB, Munzur Gözeleri’nin yapılaşmaya açılacağını öne sürerek bu karara itiraz etti. Çelepkolu, "Munzur Gözeleri ile ilgili daha önce verilmiş '1. Derece Doğal Sit Alanı' kararı varken, yeni düzenlemelerde 'Kesin Korunacak Hassas Alan' olarak ilan edilmesi gerekiyordu" dedi. Ayrıca, yaptıkları incelemede Munzur Gözeleri'nin bu yeni tescil işlemine dahil edildiğini ve 'Nitelikli Doğal Koruma Alanı' olarak tescillendiğini gördüklerini ifade etti.

Çelepkolu, Munzur Gözeleri’nin sahip olduğu özelliklerin ve niteliklerin kamu yararı açısından korunması gerektiğini vurguladı. "Kesin Korunacak Hassas Alanlar'da belirli istisnalar dışında yapı yasağı bulunurken, 'Nitelikli Doğal Koruma Alanları'nda içme suyu amaçlı baraj ve göletler ile tarımsal sulama göletleri veya rüzgar ve güneş enerji santralleri gibi yapılar inşa edilebilmektedir," dedi. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ise dava sürecinde yapılan işlemlerin hukuka uygun olduğunu savundu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.