Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri tıkandı

DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası ile Kadıköy, Ataşehir ve Kartal Belediyeleri arasında yürütülen Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinin tıkanması üzerine grev kararı aldı.

Üç belediyeye de grev kararını asan Genel-İş’e üye işçiler bu akşama kadar anlaşma sağlanmazsa ilk olarak Kadıköy Belediyesi’nde greve çıkacak. Önümüzdeki günlerde ise Kartal ve Ataşehir Belediyelerinde greve başlanacak.

Bianet’in haberine göre, İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şube Başkanı Ahmet Arıkan Kadıköy Belediyesi’nde 2 bin 300 işçi, Kartal Belediyesi’nde 2 bine yakın işçi, Ataşehir Belediyesi’nde de yine 2 bine yakın işçi çalıştığını belirterek kadrolu işçilerle birlikte 7 bin 500 kişinin ekonomik taleplerinin karşılanmadığı söyledi.

İnsan onuruna yakışır çalışma şartları ve ücret istediklerini ifade eden Arıkan, sözleşme görüşmelerinde 7 ayı geride bıraktıktan sonra süreçte artık son aşamaya gelindiğini, idari taleplerin belediyelerce kabul edildiğini fakat ücrete ilişkin taleplerinin kabul görmediğini söyledi.

"Yüzde 60'a varan maddi kayıp var"

“İşçinin istekleri doğrultusunda oluşturduğumuz talepler karşılanmıyor” diyen Arıkan şöyle konuştu:

Kadıköy Belediyesi örneğinden konuşmam gerekirse ki diğer belediyeler için de durum aynı; idari taleplerin hepsinde mutabakat sağladık. Ama ücret maddeleri istenilen düzeyde değil. İşçi arkadaşlarımızın taşerondan belediye şirketlerine geçtikten sonra sadece asgari ücret farkını alamamaktan dolayı yüzde 50 – yüzde 60’lara varan bir maddi kaybı var.

Belediye şirketine geçmeyip taşeronda kalsalardı halihazırdaki maaşları şimdikinin yüzde 60 üzerinde olacaktı. Ama şu an askeri ücret düzeyinde maaş alıyor çoğu. Biz bu farktan doğan hak ihlalinin giderilmesi talebinde bulunduk. Ama dikkate alınmadı.

Belediyeler bunun çok büyük maliyet olduğunu iddia etti. Bütçelerinin bunu karşılayamayacağını söylediler.  Ama bunlar Türkiye’nin büyük ilçe belediyeleri. Hal böyleyken işçinin kendi gerçekliği apayrı. İşçi geçinemiyor artık.

Belediyelerde asgari ücretin yüzdeleriyle çalışıyorlardı bu işçiler. Asgari ücret zammından sonra yüzde ve enflasyon farkı uygulanmadı. Bu nedenle de alım güçleri düştü, maaşları eridi.

"Maaşlar asgari ücret seviyesinde kaldı"
Birçok işçi arkadaşımız, alanlarda, dış birimlerde en yoğun çalıştırılan görevlerde yer alıyor. Temizlik, fen işleri, park ve bahçeler, zabıta, güvenlik, şoför, sağlık ekibi… Hepsi asgari ücret seviyelerinde kaldılar. İstediğimiz zam insan onuruna yakışır bir geçim seviyesi talebidir.

Aynı durum Kartal için de geçerli, Ataşehir için de. Kadıköy’de 2 bin 300 işçi, Kartal’da 2 bine yakın işçi, yine Ataşehir’de de 2 bine yakın işçi çalışıyor. Yol ve yemek paraları bir hak olarak gösteriliyor ama işçiler yol ve yemek parasını çıktıktan sonra işçi cebine kalan para 2900-3200 lira arasında. İşçi yemek ve yol parasını evine götüremiyor sonuçta. İş için harcıyor.

Aylardan beri masalarda görüşme yürütüyoruz. Taleplerimiz belli. İşçiler borç harçla ayakta kalmaya çalışıyor. Birçok arkadaşımızın ücreti asgari ücretin bile altında kaldı. Bu geceye kadar ekonomik taleplerimiz ile ilgili gerçekçi bir teklif gelmezse Kadıköy’de, 2 Mart’ta kadar anlaşma sağlanmazsa Ataşehir’de, 5 Mart’a kadar da anlaşma sağlanmazsa Kartal’a greve çıkacağız.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.