Trump saldırısının arkasından yeniden gündeme geldi! Son dakika!

Son dakika!! Cumhuriyetçi Parti'den başkanlık için yarışan eski ABD Başkanı Donald Trump'ın Pensilvanya'da düzenlediği seçim mitingi sırasında kürsüde konuşurken silahlı saldırıya uğradı. Trump'a yönelik silahlı saldırının peşinden ülkedeki ateşli silah kanunları yeniden gündeme geldi.

ABD'nin gündemindeki ayrı silahlanmalar ülkenin İkinci Değişikliği'ne dayanıyor.

 "Silahlanma Hakkı" olarak bilinen yasa, "özgür bir Devletin güvenliği için düzenli bir milis gücünün gerekli olması nedeniyle, halkın Silah bulundurma ve taşıma hakkının ihlal edilemeyeceğini" beyan etmektedir.

 Amerika Birleşik Devletleri'ndeki bireysel silahlı ölümler ve silahlı ölümlere ilişkin güncel veriler derlenmektedir. Pensilvanya Silah Taşıma ve Satın Alma Yasaları Başkan Trump Suikastına Uğradı  Pensilvanya onlarca yıldır silah satışı alıcılarının geçmişlerinin kontrol edilmesini zorunlu kılıyordu.
 Bu incelemeler, alıcının suç ve akıl sağlığı, aile içi şiddet ve uyuşturucu kullanım geçmişi gibi konuları ele alır.
 Pensilvanya,  silahları aile içi şiddetten uzak tutmak için 2018'de katı hükümler içeren bir yasa çıkardı, ancak eyalette hâlâ bazı temel silah yasaları bulunmuyor.
 Eyalette 21 yaşın üzerindeki herkes ateşli silah taşıma izni başvurusunda bulunabilir. Bu lisans, iptal edilmediği sürece beş yıl süreyle geçerlidir ve kişinin ateşli silahı kendi üzerinde taşımasına veya saklamasına izin verir. Eyaletin resmi internet sitesine göre,  1 Temmuz itibarıyla Pensilvanya'da 1.000.638.341 ateşli silah  ruhsatı ve 10.335 avcılık ruhsatı bulunuyor.
 Pensilvanya'da Başkan Trump'a yönelik suikast girişiminde kullanıldığı iddia edilen AR tipi yarı otomatik tüfek de dahil olmak üzere uzun namlulu silahlar (tüfek, pompalı tüfek, yarı otomatik tüfek) satın almak için minimum yaş 18'dir. Ayrıca kısa namlulu silah satın almak için minimum yaş 21'dir. Devletler bir defada satın alınabilecek silah sayısını sınırlamasa da mühimmat satışına ilişkin çok az kısıtlama bulunmaktadır.
 Ruhsatsız bir satıcı uzun namlulu ateşli silahı sattığında, alıcının geçmişini kontrol etmek mümkün değildir. CDC'ye göre Amerika Birleşik Devletleri'nde silaha bağlı ölümlerin çoğu 2021'de meydana geldi.
 Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinin (CDC) son istatistiklerine göre 2021 yılında 48.
000 830 Amerikalı ateşli silahlarla öldürüldü.
 Bu, 2021'de kayıtlı diğer yıllara kıyasla daha fazla Amerikalının ateşli silahlara bağlı yaralanmalardan öldüğü anlamına geliyor.
 Eyaletlere Göre Silah Ölümleri CDC verilerine göre silahlı ölüm oranlarının en yüksek olduğu eyaletler Mississippi, Louisiana, Alabama ve Wyoming'dir.
 Silahla ilgili cinayetlerde Washington başı çekti ancak Mississippi, Louisiana, Alabama ve New Mexico da aynı şeyi yaptı.
  2021'de Washington'daki 100.
000 kişiden 22,3'ü silahlı cinayetin kurbanı olurken, Mississippi'de 21,2, Louisiana'da 18,4 ve Alabama ve New Mexico'da 13,9 oldu.
 Cinayetlerde Kullanılan Silah Türü  Federal Soruşturma Bürosu'na (FBI)  göre, 2020 yılında ülkede ateşli silahlarla bağlantılı 13.620 cinayet kaydedildi ve bunların %59'u kısa namlulu silahlarla ilgiliydi.
 Cinayetlerin yüzde 3'ünde uzun namlulu tüfek, yüzde 1'inde pompalı tüfek,  yüzde 37'sinde ise "niteliği belirsiz silahlar" kullanıldı.
 FBI tarafından toplanan veriler, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki polis departmanlarının FBI ile gönüllü olarak paylaştığı bilgilere dayanmaktadır.
 Bu veriler ülkedeki silahla bağlantılı cinayetlerin tümü hakkında ayrıntılı bilgi vermiyor.
 17.000 737 2023 yılının ilk beş ayında ABD'de ölenlerin sayısı ABD'deki silahlı şiddeti arşivleyen Silah Şiddeti Arşivi'ne (GVA)  göre, ABD'de  ilk ayda 268 toplu silahlı saldırı yaşandı.
 2023'ün beş ayı oluştu.
 Verilere göre, ülkenin farklı yerlerinde yaşanan silahlı şiddet olaylarında son beş ayda 17 milyon 737 kişi öldü, 14 milyon 723 kişi de yaralandı.
 CNN Saldırı Analizi: Dünya korkunç bir sayfa daha açıyor..

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.