ABD başkanlık seçiminde kıyasıya rekabet, kampanyaların son gününde hız kesmeden devam ediyor. Kamala Harris ve Donald Trump, seçimin kaderini belirleyecek eyaletlerde eleştiri mitingler yaparak taraftarlarını sandığa gitmeye çağırıyor.
KAMALA HARRİS'İN TARİHİ ADAYLIĞI
ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Pennsylvania’da geçireceği gün ile son dakikalarda seçmen desteğini artırmayı hedefliyor. 19 seçici kurul oyuyla kilit bir konumda bulunan Pennsylvania’da işçi sınıfı seçmenine seslenmeyi amaçlayan Harris, Allentown ve Philadelphia’da büyük mitinglerle seçmenle buluşacak. Demokrat Parti adayı olan Harris, seçim zaferi durumunda ABD tarihindeki ilk kadın, ilk Siyahi ve ilk Güney Asya kökenli başkan olarak tarihe geçecek.
Harris, kampanya süresince seçmenlere ümit dolu bir mesaj vererek kendisini bir nesil değişiminin temsilcisi olarak konumlandırdı. 81 yaşındaki Başkan Joe Biden’ın yaşına dair tartışmaların gölgesinde, Harris daha genç bir liderlik vaadiyle seçmen desteğini kazanmayı hedefliyor.
Harris’in kampanya stratejisi, kürtaj hakkının korunmasını ve eski Başkan Trump'ın 6 Ocak vakalarındaki rolünü öne çıkararak destek toplamak üzerine kurulu. Seçim sürecinde birçok farklı kesimden destek alarak Trump’ın demokrasiye tehdit oluşturduğunu vurgulayan Harris, geniş bir koalisyon oluşturarak seçmenlere ulaşmaya çalışıyor.
Trump'ın dağlarına kar yağdı: Kamala Harris bile bu kadarını beklemiyordu
DONALD TRUMP'IN POPÜLİST MESAJLARI
Donald Trump ise Kuzey Karolina’dan başladığı miting serisini Pennsylvania ve Michigan’da tamamlayarak seçmenlerle buluştu. "Amerika’yı Yeniden Harika Yap" ve "Önce Amerika" sloganlarıyla destek arayan Trump, mevcut ekonomik durumdan Demokratları sorumlu tutarak, ABD ekonomisinde bir "altın çağ" yaratma vaadinde bulunmuş oldu.
Trump, ayrıca ABD'nin güney sınırını kapatma ve uluslararası çatışmaları sona erdirme vaatleriyle yeniden destek kazanmaya çalışıyor. Ancak Trump’ın konuşmalarında 2020 seçim yenilgisine yönelik öfke dolu ifadeler ve basına yönelik sert eleştiriler de dikkat çekiyor.
Trump’ın seçim kampanyasında özellikle genç seçmenler ve işçi sınıfını hedefleyen popülist bir söylem öne çıkıyor. Trump’ın ekibi, geleneksel Cumhuriyetçi tabanın yanı sıra, çeşitli etnik gruplardan da destek toplayarak sıradışı bir koalisyon oluşturmayı amaçlıyor. Bu stratejiyle, Trump’ın Beyaz Saray’a geri dönme umudu seçim sonucunu etkileyecek önemli bir unsur olarak görülüyor.
KARARSIZ EYALETLER SEÇİMİN KADERİNİ BELİRLEYECEK
ABD başkanlık seçiminde sonuçlar, yedi kilit eyaletteki oylara bağlı olacak. 2016’da Pennsylvania, Michigan ve Wisconsin’de zafer kazanan Trump, 2020’de bu eyaletlerde Biden’a yenilmişti.
Arizona, Georgia ve Nevada da sonuca doğrudan etki edecek bölgeler arasında. Harris’in ekibi, kadın seçmenlerde önde olduklarına dair verilerle iyimserliklerini korurken, Trump’ın ekibi ise popülist söylemlerle işçi sınıfından geniş destek almayı hedefliyor.
ABD büyük kesintilere hazırlanıyor: Trump, Musk ortaklığı