Trump, yeniden seçilmesi durumunda savcı Smith’i “iki saniyede görevden alacağını” ifade etti

Eski ABD Başkanı ve Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Donald Trump, yeniden seçilmesi halinde kendisi hakkında soruşturma yürüten Özel Yetkili Savcı Jack Smith’i “iki saniyede görevden alacağını” belirtti.

Trump, bir radyo programındaki mülakatta sunucunun "Başkan olduğunuzda ya kendinize af çıkaracaksınız ya da Jack Smith’i kovmak zorunda kalacaksınız. Hangisini yapacaksınız?" sorusuna dikkat çekici bir yanıt verdi. Smith’i "hilekar" olarak nitelendiren Trump, savcıyı hızlı bir şekilde görevden alacağını ve bu konunun başkanlık görevine başladığında ele alınacak ilk meselelerden biri olacağını ifade etti.

Trump, Ağustos 2023'te 6 Ocak Kongre baskını ve 2020 başkanlık seçim sonuçlarına müdahale girişimi nedeniyle Smith tarafından açılan davada suçlamaları reddetmişti. Eski başkan, Beyaz Saray'daki görev süresindeyken Başkan olarak "dokunulmazlık" hakkına sahip olduğunu savunarak davanın düşürülmesi için Temyiz Mahkemesi’ne başvurmuştu.

ABD Yüksek Mahkemesi, Temmuz ayında 6’ya karşı 3 oyla Trump’ın resmi eylemleri nedeniyle dokunulmazlığa sahip olduğuna, ancak özel davranışları için bu dokunulmazlığın geçerli olmadığına karar vermişti.

Savcı Smith, 2 Ekim'de Trump’ın suçlarının özel alana girdiğini belirten yeni bir iddianame hazırlayarak eski başkanın diğer vatandaşlar gibi yargılanması gerektiğini vurgulamıştı. Yargıç Tanya Chutkan, Trump’ın savunma ekibine iddianameye yanıt vermesi için 7 Kasım’a kadar süre tanımış ve her iki tarafın savunmalarını değerlendirdikten sonra Trump’ın yargılanıp yargılanmayacağına karar vereceğini belirtmişti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.