TTB, Aile Hekimliği Pandemi Anketi'nin sonuçlarını açıkladı

Türk Tabipleri Birliği, 'Aile Hekimliği Pandemi Anketi Aralık 2020' sonuçlarını 22 Aralık 2020 tarihinde çevrimiçi bir basın toplantısı ile kamuoyuna açıkladı.

Türk Tabipleri Birliği ve TTB Aile Hekimliği Kolu, “Aile Hekimliği Pandemi Anketi Aralık 2020” sonuçlarını 22 Aralık 2020 tarihinde çevrimiçi bir basın toplantısı ile kamuoyuna açıkladı.

TTB’nin Youtube ve Periscope kanallarından canlı yayımlanan basın toplantısına TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, TTB Merkez Konseyi üyeleri Prof. Dr. İbrahim Akkurt, Dr. Kazım Doğan Eroğulları, Dr. Halis Yerlikaya ve Dr. Çiğdem Arslan ile TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, Kol Sekreteri Dr. Sibel Uyan ve kol üyesi aile hekimleri katıldı.

“Aile Hekimliği Pandemi Anketi Aralık 2020” sonuçlarını ise Dr. Emrah Kırımlı paylaştı. 75 ilden 1520 aile hekiminden alınan veriler şöyle:

  • Aile hekimi başına düşen hasta sayısı kasım ayına göre 59,59’dan 63,11’e, COVID-19 hasta sayısı 19,79’dan 22,75’e yükseldi.
  • Aile hekimlerinin %55’i vaka sayılarının arttığını, %12’si vaka sayılarında bir değişim olmadığını söyledi. İstanbul, Ankara, Bursa gibi kentlerdeki düşüş bunda etkili olurken; Adana, Mersin, Muğla, İzmir gibi kentlerde dört kata varan oranda artışlar yaşandı.
  • Salgın yönetimine bağlı olarak sınıfsal sonuçlar ortaya çıkmaya devam etti. İstanbul’da Küçükçekmece, Ümraniye, Üsküdar, Pendik gibi ilçelerde nüfus/vaka oranı %7-8 seviyesinde seyrederken; Zekeriyaköy, Moda, Beşiktaş gibi ilçelerde aynı oran %2-3 seviyesinde kaldı.
  • Aile sağlığı merkezlerinde COVID-19 geçiren sağlık çalışanı oranı %49’dan %68’e yükseldi; yani her 3 aile sağlığı merkezinin 2’sinde COVID-19’a yakalanan sağlık çalışanı var.
  • Kasım ayında %76’dan %66’ya gerileyen vakaları ve temaslıları telefonla izlem oranı %67’de kaldı.
  • Telefonlara izlemlerde il sağlık müdürlükleri tarafından soruşturma açılmaya ve ceza puanı verilmeye başlandı.
  • Aile hekimlerinin %20’si ek ödeme almadığını, %13’ü izlem oranından daha düşük ek ödeme aldığını aktardı.
  • Kanser taramaları %90’lara yakın oranda azaldı. Buna bağlı olarak erken tanı sayısı büyük oranda azaldı. En az 3 bin kişi kolon kanseri erken tanı şansını kaybetti.
  • Sağlık hizmetinin ertelenmesinin bir sonucu olarak; devlet ve üniversite hastanelerine başvuruları azalırken, özel hastane başvuruları arttı.
  • Aile sağlığı merkezlerinin yoğunluğu ve olanaksızlıkları sonucu okul aşılarının (Kızamık-kızamıkçık-kabakulak 2. doz) uygulanması riske girdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Vücut ve organ temizleyici!: İşte padişahların zinde kalmalarının sırrı!
Akıllı telefon ve bilgisayar kullanımında dikkat edin!: Göz sağlığınız tehlikeye girebilir
Hurma ve Hurma Çekirdeğinin Sağlık İçin İnanılmaz Faydaları!
Uzmanlar Uyarıyor: Elektronik Sigara Gençlerin Beyin Gelişimini Tehdit Ediyor
Doğal Yöntemlerle Sağlıklı Zayıflama Trendi