TÜİK enflasyon verileri için yeni karar aldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) verilerini mevsim etkilerinden arındırılmış bir şekilde yayımlamaya başlayacağını açıkladı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) verilerini mevsim etkilerinden arındırılmış bir şekilde yayımlamaya başlayacağını açıkladı. Merkez Bankası'nın para politikası iletişiminde sıkça kullandığı bu yeni enflasyon göstergeleri, bu ay itibarıyla kamuoyuna sunulacak.

TÜİK'in duyurusuna göre, mevsim etkilerinden arındırılmış Tüketici Fiyatları Endeksi ve özel kapsamlı TÜFE göstergeleri üretiminde son aşamaya gelinmiştir. Bu veriler, her ay TÜFE haber bülteninin yayımlanmasından bir iş günü sonra, saat 16.00'da TÜİK'in web sitesinde yayımlanacak.

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, son enflasyon raporunda, bu arındırılmış verilerin açıklanması için TÜİK ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) arasında bir komite kurulduğunu belirtmişti. Sürecin kısa sürede netleşmesi bekleniyor.

TÜİK, eylül ayı enflasyon verisini 3 Ekim saat 10.00'da, mevsim etkilerinden arındırılmış verileri ise ilk kez 4 Ekim'de saat 16.00'da açıklayacak. Reuters'ın anketine göre, eylül ayında TÜFE'nin aylık %2,2 artış göstermesi ve yıllık enflasyonun 2021'den bu yana ilk kez politika faizinin altında, %48,3 seviyesine düşmesi bekleniyor.

TCMB, mevsim etkilerinden arındırılmış ortalama aylık enflasyonun yılın üçüncü çeyreğinde %2,5 civarına, son çeyrekte ise %1,5'in biraz altına gerileyeceğini öngörüyor. Bu tahmin, faiz indirimlerinin başlaması açısından önemli bir gösterge olarak piyasalarda dikkatle izleniyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.