TÜİK, yayımlanan 'Güvenlik Birimine Gelen veya Getirilen Çocuk İstatistikleri' ile ilgili olarak kamuoyunda çıkan haberlere yönelik bir açıklama yaptı. Kurum, iddiaların gerçeklerle bağdaşmadığını vurgulayarak, çalışmanın amacının Türkiye'deki çocuk mağduriyeti ve suçluluğu ile ilgili boyutları belirlemek olduğunu belirtti. Elde edilen bilgiler doğrultusunda, önleyici ve iyileştirici politikaların geliştirilmesine yönelik altyapı oluşturulması hedefleniyor.
Açıklamada, bu çalışmanın 1997'de 27 ilde başladığı ve 2007 yılında Resmi İstatistik Programı kapsamında tüm 81 ile yayıldığı hatırlatıldı. Üretilen istatistiklerin Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı’ndan alınan verilerden oluştuğu ifade edildi. 2017 yılına kadar, güvenlik birimlerinde doldurulan formlardan elde edilen verilerin resmi istatistiklerde kullanıldığı, ardından idari kayıtların yeterli olgunluğa ulaşmasıyla doğrudan bu kayıtlara geçildiği belirtildi.
Açıklamada, güvenlik birimlerine gelen veya getirilen çocukların olay sayısının gösterildiği, her bir olay için ayrı kayıt bulunduğu ve TÜİK’in çocuk sayısı bazında istatistik yayımlamadığı ifade edildi. Bazı basın ve sosyal medya organlarında kayıp çocuk istatistiklerinin TÜİK tarafından artık yayımlanmadığına dair yapılan iddiaların doğru olmadığı vurgulandı. TÜİK’in, kayıp çocukların karıştığı olay sayısı verilerini düzenli olarak yayımlamaya devam ettiği belirtildi.
Ayrıca, Türkiye genelinde kaybolduktan sonra bulunarak güvenlik birimlerine getirilen çocukların karıştığı olay sayısının geçen yıl 15 bin 716 olduğu ifade edildi.