TÜİK ve ENAG Arasında Enflasyon Kavgası: Gerçek Rakamlar Ne?

TÜİK enflasyon verilerini açıkladı. TÜİK verilerine göre enflasyon Eylül ayında yüzde 2,97 arttı. Yıllık enflasyon ise yüzde 49,38 olarak ölçüldü. ENAG senelik enflasyonu yüzde 88,63 olarak açıklamıştı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı Eylül ayı enflasyon rakamlarını kamuoyuna açıkladı. Eylül ayında tüketici fiyat endeksi (TÜFE) bir önceki aya göre yüzde 2,97 artış gösterirken, bir önceki senenin aynı ayına göre ise yıllık enflasyon oranı yüzde 49,38 olarak kaydedildi. Ancak, alternatif veri kaynaklarından biri olan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), yıllık enflasyonu çok daha yüksek bir seviyede, yüzde 88,63 olarak belirledi.

 

YILLIK AZALAN VE ARTAN GRUPLAR

TÜİK verilerine göre, bir önceki senenin aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 26,60 ile ulaştırma olurken, artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 97,87 ile konut olarak kaydedildi. Bu durum, konut fiyatlarının önemli ölçüde arttığını ve kiraların da buna bağlı olarak yükseldiğini gösteriyor.

AYLIK AZALAN VE ARTAN GRUPLAR

TÜİK, 2024 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre azalan ana grup olarak iletişimi yüzde -0,88 ile belirledi. Bunun yanı sıra, Eylül ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 14,21 ile eğitim olarak açıklandı. Eğitim alanındaki bu artış, okulların açılmasıyla birlikte yaşanan maliyet artışlarının bir yansıması olarak değerlendirilebilir.

ENAG'A GÖRE YÜZDE 88’İN ÜZERİNDE

ENAG, yıllık enflasyon oranını yüzde 88,63 olarak açıkladı ve bu durum, TÜİK'in verilerinin çok üzerinde bir rakam olarak dikkat çekti. Bu farklılık, enflasyonun hesaplanmasındaki yöntemsel farklılıklardan kaynaklandığı düşünülüyor.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.